Наоружан упао у Патријаршију, тражио новац, полиција га савладала ВИДЕО

Јуче, око поднева, у зграду Патријаршије у Улици краља Петра улетео је наоружани нападач и двоје запослених узео за таоце. Од њих је тражио већу количину новца.

наоружани нападач
Фото: Илустрација

Јуче, око поднева, у зграду Патријаршије у Улици краља Петра улетео је наоружани нападач и двоје запослених узео за таоце. Од њих је тражио већу количину новца.

Није још познато ко је од радника успео да позове полицију која је улетела у зграду и савладала нападача који је код себе имао пиштољ.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су Б. Л. (42) због постојања основа сумње да је извршио кривична дела изнуда у покушају и недозвољено држање оружја.

„Сумња се да је он данас ушао у канцеларију Патријаршијског дома у Улици краља Петра и од запослених уз претњу пиштољем тражио да му исплате новац, као и да је за таоце узео двоје радника“, саопстио је МУП.

У овом инциденту нико није повређен, а брзом интервенцијом полиције осумњичени је ухапшен.

Њему је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду, каже се у саопштењу.

Како сазнаје Н1, нападач је некадашњи црквењак. Тражио је да му се исплати 200 000 евра, како је рекао, „за његове заслуге за одбрану Србије“.

„Црква мени дугује“ Црквењак који је с пиштољем упао у Патријаршију објављивао текстове о владикама и постављао скривене камере у Храму

Црквењак Бранко Л. који је јуче упао у просторије Патријаршије затраживши уз претњу пиштољем од радника финансија да му исплате 200.000 евра које му наводно дугују, добро је познат у црквеним круговима. Повезиван је са крађама у Храму Светог Саве, а такође је објављивао текстове о појединим владикама.

Бивши црквењак Бранко Л. имао је код себе пиштољ „берету 765“ и седам метака са којима је претио благајници патријаршије, сазнаје Блиц. Пиштољ није имао серијски број, него је ознака на оружју била састругана, што се обично ради када се покушава да се сакрије порекло пиштоља.

Драма у Патријаршији почела је око 12.15 часова, када је бивши црквењак Бранко Л. упао у канцеларију Патријаршијске благајне, у којој су у том тренутку налазила женска особа.

– Викао је: „Црква мени дугује, вратите ми све што ми дугујете“ – испричао је за Блиц један од радника. Из Патријаршије је одмах позвана полиција. По доласку, полиција је одмах разоружала црквењака који није пружао отпор и који је на захтев полиције одмах предао пиштољ.

Фото: Д. Бриза, РАС Србија

– На лицу места он није желео да даје никакве изјаве нити да појасни зашто је упао у патријаршију, само је говорио „Црква мени дугује 200.000 евра“ – каже извор „Блица“ из МУП-а.

Црквењак Бранко Л. био је директно укључен у проневере које су се пре неколико година догодиле у Храму Светог Саве. Како Блиц сазнаје у СПЦ црквењак је био у добрим односима са свештеницима који су ухваћени у крађи.

– Он је био у одличним односима са свим свештеницима који су потом смењени у Храму, али у једном тренутку је дошло до свађе, па је он поставио по Храму скривене камере како би на лицу места били ухваћени у крађи – прича извор.

Бранко Л. је у црквеној јавности познат као лице које је у неколико наврата објављивало текстове о појединим владикама.

Танјуг / Н1 / Ж. Јевтић, Блиц