(ВИДЕО) Путин хитно допутовао у Ватикан, Папа отказао састанке, а чека га и стари пријатељ

Председник Русије стигао је данас у Рим, где ће разговарати са председником Италије Серђом Матарелом, премијером Ђузепеом Контеом и сусрести се са папом Франциском.

председник русије
Фото: Printscreen

Руски председник Владимир Путин током данашње посете Ватикану у оквиру једнодневног боравка у Италији неће покретати питање позива папи Франциску да посети Русију, казао је новинарима Путинов саветник Јуриј Ушаков, преноси ТАСС.

„То питање сада није у плану. Мислим да то питање неће покретати ни наша страна ни Ватикан. Треба да узмемо у обзир међуцрквену компоненту наших односа, пошто папа није само лидер државе Ватикан, него и поглавар Римокатоличке цркве“, рекао је Ушаков.

Он је одбио да каже шта ће Путин данас поклонити папи током планиране размене поклона.

Поред сусрета са папом Франциском, Путин ће у Ватикану имати кратке разговоре са државним секретаром Свете столице Пјетром Паролином.

Ушаков је казао и да ће се Путин у Италији сусрести и са некадашњим премијером те земље Силвијем Берлусконијем, којег је назвао старим пријатељем председника Русије, а планирани су и сусрети са италијанским председником Серђом Матарелом и актуелним премијером Ђузепеом Контеом, као и учешће на Форуму руско-италијанског дијалога цивилног друштва