МРАЧНА СТРАНА НАЈПОПУЛАРНИЈЕГ ГРЧКОГ ОСТРВА Магарци жртве власника и безосећајних туриста који их ТУКУ И БИЧУЈУ (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Организација за права животиња, ПЕТА, недавно је објавила више него узнемиравајући видео који сведочи о томе како су магарци на Санторинију постали жртве и власника и безобзирних туриста. На снимку се јасно виде отворене ране узроковане ударцима штапа и наглим повлачењем узди.

магарци на санторинију
Фото: Wikipedia

Као једна од главних туристичких атракција, магарци се неретко користе да носе туристе по острву. То иначе не би било третирано као злоупотреба животиња, да ти исти туристи углавном не теже више од терета који магарци иначе могу да понесу, и све то по оштрим узбрдицама Санторинија. Због претходно описане ситуације, на овим животињама видљиве су повреде које не изгледају нимало пријатно.

Свесни овог проблема, активисти већ поменуте организације ПЕТА, започели су кампању у Грчкој тако што би на аутобусима и таксијима окачили следеће натписе: „Магарци пате због туриста. Молим вас, немојте их користити за јахање“.

То се изгледа није свидело грчким властима на острву, па су од активиста почеле да стижу оптужбе да Грчка саботира њихове напоре да заштите магарце.

Многи посетиоци који долазе на острво, заинтересовани су за јахање магараца од луке до центра. То „задовољство“ их кошта свега 6 евра. Ако магарци којим случајем одбију да се покрену, туристи их ударају бичевима, што потврђује и објављени видео.

Међутим, многи у Грчкој радије бирају да ћуте о начину на који се третирају магарци на Санторинију. Према извештајима организације ПЕТА, у последњих неколико година је дошло до повећања броја магараца који пате од повреда кичменог стуба, посекотина од неодговарајућих седала и исцрпљености. Онда када више не буду могли да доносе новац од туриста, магарци бивају остављени да умру.

Како преноси британски Дејли мејл, злоупотреба ових животиња на острву није била присутна одувек. Наиме, када је на острву била уведена жичара, туристи су знатно ређе користили магарце као вид превозног средства. Међутим, како је Санторини временом бивао све већа туристичка атракција и како се број посетилаца драматично повећавао, истовремено је расло интересовање за јахање магараца.

Више од 100.000 људи потписало је прошле године онлајн петицију са циљем да зауставе непотребну тортуру ових животиња, а на друштвеним мрежама објављене фотографије које сведоче о мучењу магараца изазвале су бес и љутњу корисника.

Као одговор на то, грчка влада је усвојила законску регулативу којом је забрањено оптерећивати животиње било којим теретом који износи више од 100 килограма, или једне петине њихове укупне тежине.

Међутим, активисти за права животиња тврде да је за магарце то превише, и да би терет који могу да поднесу требало да износи највише 50 килограма.

– По препоруци ветеринара, магарци не би смели да носе више од 20 процената у односу на њихову телесну тежину, што би значило око 50 килограма – стоји на сајту организације ПЕТА.

Дејли мејл

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.