Несигурни у кући која се урушава

Станари Станка Враза 25 на Звездари стрепе за своје животе јер је зуб времена драматично начео здање из 1924. године. Чак се и принудни управник повукао пред проблемима.

станари станка враза 25
Зграда из 1924. године личи на филмску сценографију / Фото: П. Милошевић

Станари зграде у Улици Станка Враза 25 на Звездари скоро читаву деценију стрепе за безбедност својих живота, али и даље опстају у кући из 1924. године, чији изглед подсећа на филмске кулисе у којима стварног живота нема. Оронула фасада, тераса коју држе челични стубови да се не би срушила, дотрајала столарија, дрвене степенице, заједничко купатило – свакодневица су житеља овог дела престонице. Ситуација у кући са десет станара који су станове откупили и осморо који то нису урадили, сваког дана је све гора.

На списку њихових невоља свакако је најзначајнија опасност од урушавања. Како су се репортери Новости уверили, 15 челичних носача држи балкон, чији се део у априлу обрушио, и само пуком срећом избегнута је већа трагедија.

– Дан пре пуцања дела терасе на том месту су били отац и син од две године. Без обзира на то што нам је безбедност угрожена, не можемо да се договоримо ни о чему – за наш лист огорчено прича Никола Божовић, један од житеља који има станарско право и плаћа закупнину.

Дотрајале инсталације, које су пре десетак година биле потпуно изгореле, права су опасност. Улаз је необезбеђен, па у зграду улазе „сумњиве особе“.

– Обратили смо се неколико пута општини и надлежнима у граду, али решење се не назире – прича Божовић.

Колико је тежак живот у овој кући илуструје и права мала „сторија“ о потрази за професионалним управником који би бар покушао да започне решавање крупних проблема, које станари, очигледно, нису у стању сами да реше.

Кад је схватио о каквој се згради ради, чак је и професионални управник, којег им је доделила ГО Звездара, дигао руке и рекао да не може да управља оваквом кућом.

– Станари који су откупили своје станове кажу да су они припадали држави. Међутим, ту се појављује особа која за себе тврди да је некадашњи власник зграде. Због њиховог спора, ми још нисмо откупили наше стамбене јединице – истиче Божовић и напомиње да су већ неколико пута долазили градитељи који су били вољни да сруше зграду и направе нови објекат, али одустају због нерешених имовинско-правних односа.

ерасу придржава 15 челичних носача

После управника који је одбио да ради због нерешених имовинско-правних односа, као и судског спора око реституције, у јуну је именован нови професионални управник Борис Бановић.

Док се ситуација не реши, људи који овде живе мораће да буду веома опрезни, јер је, према процени стручњака, на неким деловима балкона безбедност опасно угрожена!

Инспекција наложила поправку

Грађевински инспектор Секретаријата за инспекцијске послове града Београда доставио је станарима зграде у Улици Станка Враза 25 решење, по ком су дужни да у року од 30 дана од дана његовог примања поправе терасе на спрату и поткровљу. Такође је изричито забрањено даље коришћење ових балкона, све док се оштећења не санирају.

Стара скоро читав век

Лева страна зграде, која има приземље, спрат и поткровље, саграђена је 1924. године, док је други део дозидан три године касније. Сем мањих поправки на тераси, крову и инсталацијама, зграда у претходних скоро 100 година није адекватно одржавана, што је видљиво чим се крочи у двориште објекта. Чак су и степенице од буковине старе колико и сама зграда.

Ш. Маровић, Новости