Археолози нашли јаје старо 1.000 година, па га случајно разбили: Ово су у њему пронашли (ВИДЕО)

На истом налазишту археолози су пронашли и лампу стару 1.000 година, па зато верују да је и јаје толико старо

јаје старо 1000 година
Фото Shutterstock

Археолози у Израелу наишли су на веома ретко откриће – јаје кокошке старо 1.000 година. Јаје је вековима било безбедно испод земље, да би на крају било полупано када је стигло научницима у лабораторију на испитивања.

– Били смо одушевљени када смо пронашли јаје – рекао је Ала Нагорски, арехолог израелског института додајући да понекад наиђу на делове љуски јајета, али да је проналазак целог јајета било заиста фасцинатно откриће.

Нагорски је рекао да несрећа није много утицала на археолошку вредност јајета. Како каже, пронађен је део жуманца у љуски и сада је послат на ДНК анализу.

Археолози су за локалне медије истакли и да би јаје сигурно било сломљено у неком тренутку, како би могла да се изврше испитивања.

Додају и да су на истом налазишту пронашли и три лутке израђене од кости, које вероватно потичу из 11 века, као и једну уљану лампу. Верује се да је лампа стара око 1.000 година, а близу ње је пронађено и јаје, па су на основу тога закључили да је и оно толико старо.

Иако је дошло до „случајног прављења омлета“ у лабораторији, археолози истичу да су итекако задовољни због овог открића.

– Глобално гледано, ово је веома ретко откриће – додају они.

Телеграф