САД ЧЕСТИТАЛЕ ХАРАДИНАЈУ ШТО ЋЕ ОТИЋИ У ХАГ – Вучић: Вратиће се као херој, пред изборе

Амерички Стејт департмент поздравио је данас одлуку Рамуша Харадинаја да сарађује са Специјалним тужилаштвом за злочине ОВК у Хагу.

амерички стејт департмент
Фото: Shuterstock, AP/Visar Kryeziu

„Сједињене Државе честитају му на томе што је одлучио да се одазове позиву Специјалног суда за Косово“, наводи се у кратком саопштењу Стејт департмента за Глас Америке.

Харадинај је у петак поднео неопозиву оставку на место косовског премијера, а као разлог за то навео је то што је добио позив Специјалног суда као осумњичени.

Вучић: Нема разлога ни за радост, ни за еуфорију, циљ велика Албанија

Сагледавамо све чињенице и последице тог чина. Плашимо се да политички развој догађаја иде у смеру за даљим одлагањем дијалога између Београда и Приштине, каже председник додајући да ће притисака на Србију да призна Косово ускоро бити још више.

Београд – Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности данас у 10 часова из зграде Председништва поводом синоћне оставке тзв. косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Харадинајев политички трик

амерички стејт департмент
Фото: Printscreen

– Оставка Рамуша Харадинаја је само политички трик који треба да му донесе још већу популарност, он сада постаје јунак, а сви остали његови политички ривали недостојни њега, великог вође. Србија мора да реагује смирено, трезвено, одмерено и без еуфорије јер разлога за славље нема. Живот Срба на Косову после овога биће још тежи, а мржња према њима још већа – рекао је Вучић на почетку данашњег обраћања грађанима Србије додајући да се сагледавају све чињенице и последице тог чина.

– Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бвше Југославије. Зато разумемо радост, али и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине, рекао је он на конференцији за штампу.

Вучић је казао да нема разлога ни за радост, ни за еуфорију, не зато што позитивно мислимо о Харадинају, него због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији.

– Суштински и де факто ће политичка ситуација у Приштини стремити ка даљем приближавању, даљем уједињавању и наставку приче о Великој Албанији – објаснио је Вучић, а онда изнео чињенично заснована предвиђања шта Србију чека у наредном периоду.

„Положај Срба биће још тежи“

Вучић је јутрос упозорио да ће положај Срба на КиМ бити још тежи него до данас.

Он је истакао да ће доћи до додатне хомогенизације Албанаца, екстремизације њихових ставова и још снажније нескривене мржње према српском народу у српској држави коју доживљавају као јединог кривца.

„Србија ће посветити још већу пажњу опстанку животу и безбедности српског народа на КИМ, наш народ може да рачуна на Србију“ поручио је Вучић. Он је истакао да Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, и то је чињеница и суштина свега.

– Плашимо се да политички развој догађаја иде у смеру за даљим одлагањем дијалога између Београда и Приштине, рекао је Вучић. Он је поновио да је оставка Харадинаја политички трик, да би он добио још већу популарност и прегазио политичке противнике што ће довести до још већег ескремизма, а он постане јунак који се бори за Косово, а сви други недостојни великог вође.

Вучић је указао да међународна заједница ћути о свему томе, док како је казао, плејада албанских лидера из Албаније су се се изређали говорећи о Харадинају као великом јунаку.

„Вратиће се као јунак пред изборе“

Он је додао и да многи грађани мисле да Харадинај иде у Хашки трибунал те појаснио да то није тај суд и да ће Харадинај тамо следеће недеље отићи, вратити одатле као победник, још јачи и популарнији пред изборе на Косову зато што ће се позвати на два основна правна постулата тзв. пресуђене ствари – „ne bis in idem“ и „res iudicata“ која претпостављају да вам се не може судити двапут за исто, а њему је већ суђено у Хагу.

– Харадинај ће наредне недеље отићи у Хаг, пустиће га после 48 сати, вратиће се као херој, популарност ће му се удвостручити, а тиме жели да обезбеди убедљиву победу најтврђе албанске опције на јесењим изборима, а циљ је формирање већине без Српске листе – појаснио је Вучић.

Фото: Printscreen

Подсетимо, Вучић се синоћ састао са председавајућим и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и својим сарадницима, одмах после вести о оставци Харадинаја.

Према сазнањима, састанку су присуствовали и министар одбране Александар Вулин, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Харадинај је јуче поднео оставку, а као разлог навео је то што је добио позив Специјалног суда у Хагу као осумњичени.

Танјуг / Курир