Због негодовања јавности Влада Србије уклонила одлуку о додели држављанства бившој премијерки Тајланда осуђеној због корупције

0

Влада Србије уклонила је из архиве на званичном сајту документ о одлуци за доделу држављанства Републике Србије бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри, која је осуђена због корупције, пише Данас.

јинглук шинаватра
Фото: Јунгој Јонгрит, ЕПА-ЕФЕ

Документ са седнице одржане 27. јуна у коме је наведена одлука о додели српског држављанства Јинглук Шинаватри нестао је са сајта Владе након што је почело интересовање медија за детаље ове приче, док су остали документи са поменуте седнице и даље доступни.

Како наводи лист Данас, представници Владе још увек ћуте о разлозима за доношење ове одлуке, ни министри ни служба за односе за медијима нису одговарали на питања новинара о овој одлуци, без обзира на велико интересовање јавности.

Подсетимо, бивша премијерка Тајланда Јинглук Шинаватра, у својој земљи осуђена на пет година затвора због корупције, постала је држављанка Србије на седници Владе Србије 27. јуна.

Решење о упису Шинаватре осуђене на пет година затвора због корупције, у држављане Србије потписала је премијерка Ана Брнабић. У одлуци се наводи да је Шинаватра постала Српкиња „на основу члана 19, став 1 и 3, Закона о држављанству“, односно да јој је држављанство додељено јер би то „представљало интерес за Републику Србију“.

Јинглук Шинаватра: Српкиња са потернице

Она је пословна жена, политичар, прва жена на челу Владе Тајланда и најмлађа која је постала премијерка 2011. године а свргнута је 2014. године пучом који је потврдила и одлука Уставног суда Тајланда.

Налази се на међународној Интерполовој потерници.

Јинглук Шинаватра постала је Српкиња одлуком Владе Србије од 27. јуна ове године да јој се додели држављанство. Јер је то у „интересу Србије“.

У светским медијима и међу званичним подацима прво се наводи да је пословна жена па тек онда политичар јер је каријеру отпочела радећи у породичној приватној корпорацији. Са дипломама угледних приватних школа и страних универзитета брзо је напредовала у хијерархији породичне империје. После пословних успеха на ред је дошло и бављење политиком, као што су чинили њен отац и брат пре ње.

Чланица је Пеу тај странке, што би се могло превести као „за Тајланђане“. Рођена је у богатој и познатој тајландској породици као најмлађа од деветоро деце, а по мајчиној линији вуче корене некадашње краљевске лозе из провинције Чанг Меј на Тајланду. Њен старији, познатији и свакако богатији брат Таксин Шинаватра такође је био председник Владе Тајланда, пре Јинглук, од 2001. до 2006. године. И такође је свргнут са власти, војним ударом. Правоснажно је осуђен за корупцију 2008. године. Такође је избегао из Тајланда, а уточиште је пронашао у Црној Гори.

Таксин Шинаватра у Будви

Таксин је одавно на овим просторима познат по томе што је власник црногорског пасоша, власник титуле „најбогатији Црногорац“, власник многобројних хотела и некретнина дуж црногорске ривијере. Био је власник фудбалског клуба Манчестер сити на само 15 месеци током којих је удвостручио вредност овог премијерлигаша и продао га. Од 2009. године био је и економски саветник Камбоџе, која је одбила да га изручи Тајланду због чега су дипломатски односи две земље замрзнути. Касније, када је слична политичка судбина снашла његову сестру, у страним медијима спекулисало се да се Јинглук крије од тајландских власти управо у Камбоџи. Јинглук је кренула стопама свог брата, осим што је, уместо у Црној Гори, завршила у књизи држављана Србије.

У избеглиштво ју је „натерала“ оптужница за корупцију, пре тога пресуда да је злоупотребила службени положај, због чега је и свргнута пучем. Јинглук се током свог мандата суочила са масовним демонстрацијама 2013. године после којих је распустила парламент. Уставни суд ју је разрешио функције због тога, али то је донело велику кризу држави. Откада је побегла из земље, спекулисало се да је виђена у Лондону а 2018. године је и озваничено да је тајландска политичарка постављена за директорку једне велике лучне компаније из Кине. Муж једне од њених сестара такође је био премијер Тајланда, само три месеца током 2008. године док није оптужен за занемаривање дужности.

Јинглук Шинаватра

Јинглук Шинаватра има 52 године. Има једног сина са невенчаним супругом. Надимак јој је Пу, што значи краба.

Сорошева подршка Шинаватри: Корупцијом „лечи“ корупцију?

Упркос циничном нападу на бат (тајланска валута), Сорош је имао блиски (и уносан) однос са Таксином. Састанак Јинглак-Сорос у Давосу потврдио је Сорошову подршку породици Шинаватра.

Веза црногорског држављанина „бизнисмена“ Таксина Шинаватре и Џорџа Сороша је увек била контроверзна, а многи се питају колико је заправо блиска.

Да ли су се Јинглак и Сорош срели док је била премијерка 2012? Тачније, да ли су се Таксинова сестра и Сорош срели док је била премијерка 2012?

Ово је истина. У јануару 2012. тајландска премијерка која је осуђена за корупцију Јинглак Шинаватра и која према сазнањима портала ИН4С такође има црногорско држављанство срела се са контроверзним финансијером који је уништио тајландску економију, који је промотер “отвореног друштва, владавине права, борбе против корупције”, који финансира многе НВО у Црној Гори. Поставља се питање, да ли је управо тај новац стечен корпуцијом?!

Јинглук Шинаватра и Мило Ђукановић

Приватни сусрет Сорош и Јинглак десио се током Светског економског форума у Давосу.

26. јануара 2012. после дводневне посете Индији Јинглак Шинаватра је допутовала у Давос да присуствује Светском економском форуму.

Она је одржала говор у оквиру сесије „Жене као пут напред“ и организовала екстравагантну „Тајландску ноћ“, која је укључивала храну, Мај Таи и модну ревију за учеснике форума.

Покушала је да поврати поверење у Тајланд после кризе коју су изазвале поплаве и општи избори 2011. године.

Избори су Тајланду пружили сјајну шансу за нов почетак и напредак“ изјавила је Јинглак. Али њен наступ је био лош. Није успела да поврати поверење у своју владу и тајландску економију.

Њој је било изузетно тешко да организује састанке са лидерима водећих земаља. Успела је да се састане са лидерима Пакистана и Танзаније. Дала је неколико интервјуа стараним медијима, борећи се са ставовима да је она само замена свом брату Таксину.

Такође се срела са неколико представника приватног сектора који су присуствовали 42-ом форуму у Давосу. Међу њима је био и Џорџ Сорош.

Шинаватра- Сорош / Фото: Илустрација

Пре њеног доласка у Давос, Сорош је већ шокирао учеснике форума, изјавом да би светска економска криза могла уништити ЕУ.

Упркос циничном нападу на бат (тајланска валута), Сорош је имао блиски (и уносан) однос са Таксином. Састанак Јинглак-Сорош у Давосу потврдио је Сорошеву подршку породици Шинаватра.

Хронограф / Александра Поповић, Данас / ИН4С

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.