Министарство културе негодује због хрватског присвајања Николе Тесле – Петиција и протест организатору изложбе

Министарство културе и информисања саопштило је да најоштрије осуђује недопустив покушај присвајања српског научника Николе Тесле, кога целокупна светска јавност препознаје и памти као Србина који је велики део живота провео у Америци.

министарство културе
Зграда Министарства културе

Министарство културе и информисања оштро реагује поводом најаве Хрватске да на изложби „Дубаи експо“ наредне године као једну од најистакнутијих личности представи српског научника Николу Теслу.

До сада небројено пута поновљен покушај присвајања српског научника и непримерено кривотворење истине неће донети никакво добро, нити добит Хрватској која, по званичним најавама, на Светској изложби „Дубаи експо“ 2020. планира овог великана да представи као хрватског научника и иноватора, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, у енциклопедијама, научним радовима и популарним текстовима на свим језицима стоји историјски једино тачан податак који Теслу ставља у ред најзначајнијих српских научника.

Тесла припада свету по својим научним доприносима и изумима, али српском народу по свом пореклу и никакви трагикомични покушаји фалсификовања ту једноставну истину не могу да промене, наводи се у саопштењу.

Архитекта које је осмислио хрватски штанд, Анте Врбан, рекао је за Вечерњи лист да ће посетиоци, поред осталог, моћи да уживају у „соби чула“, где ће на беспилотној електрификованој платформи моћи да „осете“ Хрватску, тако што ће гледати пројекције праћене мирисом и звуком.

„Платформа ће проћи кроз Модру пећину, Плитвичка језера, славонска поља, али и атмосферу трибина хрватских навијача“, каже Врбан и додаје да је при презентацији Хрватске ставио нагласак и на природне лепоте, али и на културу, уметност, науку, иновације и спорт.

„Тако ће један део павиљона бити посвећен великим хрватским научницима и иноваторима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића, Мате Римца… Са екрана ће ‘искакати’ познати спортисти попут Јанице и Ивице Костелића, Горана Иванишевића, Луке Модрића, Златка Далића, Дражена Петровића“, рекао је Врбан.

министарство културе
Никола Тесла

Светска изложба је манифестација која окупља мнгобројне земље, а одржава се још од средине 19. века.

Прва Светска изложба је одржана у Лондону 1851, а последњих година се организује сваке две-три године, сваки пут на другом крају света.

Очекује се да ће у Дубаију од 20. октобра 2020. до 10. априла 2021. године бити оборен рекорд у броју држава које се представљају – чак 192, а процењује се да ће изложбу посетити више од 25 милиона људи.

Плакат изложбе

Промоција ове хрватске изложбе се врши већ преко овог билборда.

Петиција и протест против отимања српског научника

На велики православни празник Светог пророка Илије, 1941. године хрватске усташе су побацале у јаму, заклале и спалиле све Србе из родног села нашег највећег научника Николе Тесле, Смиљана код Госпића, само зато што су као и Тесла били Православни Срби.

Иако је Теслино порекло од Комненовића из Старе Херцеговине до детаља познато, милиони људи ће упознати ”Хрвата” Теслу ако ми нешто не учинимо. Наше Министарство културе је, као и обично, послало један млаки протест али више од тога наша држава неће учинити.

Зато вас позивамо да сви зовемо и пишемо организаторима Светске изложбе ”Дубаи експо 2020” и да им као појединци упутимо најоштрији протест због отимања српског научника и његовог лажног представљања као Хрвата.

Телефон организатора је: +971 (0) 4 821 1460, а њихов имејл: [email protected], фејсбук: https://www.facebook.com/pg/Expo2020Dubai, инстаграм: https://www.instagram.com/Expo2020Dubai/, твитер: https://twitter.com/expo2020dubai.

За оне који не знају да се служе енглеским језиком, нека им пошаљу овај имејл и потпишу се испод следећег текста:

Dear Expo 2020 Dubai organizers:

I am writing this letter to protest against the announced use of Nikola Tesla’s name and likeness for promotional purposes by your exhibitor Croatia, without the necessary consent of Serbia https://www.total-croatia-news.com/zagreb-events/23010-multimedia-exhibition-nikola-tesla-mind-from-the-future-opens-soon.

As it is well-known, Nikola Tesla was born to a Serbian family of Orthodox Christian priests, in the Serbian part of what was then Austria (present-day Croatia). This is the only connection today’s Croatia has to the famed Serbian inventor. In spite of the Croatian mass killing of the entire Serbian population in Tesla’s birthplace Smiljan, which took place on August 2, 1941 and the ensuing ethnic cleansing campaign of August 1995 solely on the grounds of that population’s belonging to the Serbian ethnicity, the Republic of Croatia still recklessly attempts to misappropriate the name of the most famous Serbian inventor.

Widespread publication of falsehoods and material misinterpretations connected to Serbian inventor Nikola Tesla is highly offensive to any Serbian person which may, therefore, cause backlash and pose challenges to your liability.

Please do what’s in your power to prevent this wrongdoing.

Kind regards,

(потпис)

Никола Тесла/ Фото: Wikipedia

Хронограф / Фотнет / РТС / ФБ страница Историја Срба