Откривени документи о Титовим ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА: Док је био на самртничкој постељи, људи око њега се БАХАНАЛИСАЛИ

У подземном трезору Универзитетског клиничког центра Љубљана, у којем је 4. маја 1980. године умро Јосип Броз Тито, откривене су фасцикле с документацијом која баца ново светло на последње месеце живота Тита и његовог особља у најбољој медицинској установи некадашње СФРЈ.

Фото: Архивска фотографија

Према писању љубљанских медија, документација је откривена у просторији до које воде подземни ходници, а која је последњи пут коришћена као склониште у време ваздушне опасности за време сукоба са ЈНА 1991. године, иако се мислило да је сва документација повезана с Титовим лечењем у Љубљани завршила у Београду, преноси Јутарњи лист.

Већина папира открива шта је све плаћено у време боравка Тита и његовог особља у болници у Љубљани, а који говоре да је за месец дана поједено 100 килограма свињског меса, 31 килограм бејби бифа, 18 килограма буђоле, више од 15 килограма пршуте и 90 килограма конзервиране шунке.

У истом једномесечном раздобљу плаћена је и 91 боца вискија, 20 боца рума, 11 вотки и 100 литара вина, а према једном рачуну наручено је и 700 комада торте, 200 ролада, 200 крофни.

Осим рачуна који указују на то како се у то време живело у Титовом окружењу, пронађен је и допис којим је Институт за патологију израчунао да ће обдукција дугогодишњег председника Југославије коштати 33.437 динара.

Титово лечење у Љубљани платила је тадашња Социјалистичка Република Словенија, и то у износу од 2.100.000 динара, а лечио га је конзилијум лекара од којих су три била из Словеније, и по један из САД-а и Русије.

Тито је у УКЦ Љубљана провео последња четири месеца свог живота, а иако је познато да није баш слушао лекаре и да није желео да се одрекне омиљене хране и пића, Тито је задњих 68 дана био у вештачкој коми, прикопчан на респиратор, тако да је јасно да у том периоду није могао да конзумира храну и пиће које је, према пронађеним рачунима, плаћено у време његовог боравка у Љубљани.

Танјуг