За цепање плаката са Вучићевим ликом казна 10.000

Активиста и један од оснивача Локалног фронта из Краљева Бранислав Сеничић осуђен је на новчану казну од 10.000 динара зато што је пре две године цепао и цртао по плакатима Александра Вучића.

бранислав сеничић
Фото: Коца Сулејмановић, ЕПА

Судија Уставног суда који му је изрекао пресуду, рекао му је да је још добро прошао, јер је могао бити осуђен и на затворску казну.

Подсетимо, у Краљеву су 20. марта 2017. приведена три одборника Локалног фронта који су цепали и прелепљивали плакате тадашњег председничког кандидата Александра Вучића. Све се догађало испред хале у којој је сутрадан Вучић одржао предизборни митинг. Читаво Краљево било је облепљено плакатима које је чувала полиција, а активисти Локалног фронта су перформансима желели да докажу, и успели су у томе, да полиција није радила у служби грађана, него у служби СНС-а.

– Град је био пун полиције чије једино задужење је било да чува плакате. Ми смо их током дана склањали, јер су били излепљени и на недозвољеним местима, по трафо станицама. Полиција нас је пратила у стопу и кад год ми скинемо или цепнемо плакат, следила је легитимација – прича нам „осуђеник“ Бранислав Сеничић. У ноћи када је „пао“ са још двојицом активиста Локалног фронта „суочавао“ се са плакатима којима је била облепљена хала у којој је Вучић сутрадан требало да одржи митинг. Сеничић каже да су пришли билборду са намером да га попрскају када је наишао полицијски комби са гомилом полицајаца. Ухапсили су их и одвели у станицу где су их током ноћи саслушавали. Процес против Сеничића вођен је од прекршајног суда, а на крају је завршио пред Уставним судом, где је одбијена његова уставна жалба на одлуку Прекршајног апелационог суда у Крагујевцу, па је осуђен „због нарушавања јавног реда и мира“.

– Не знам на који начин смо нарушавали јавни ред и мир. Желели смо да видимо да ли полиција о трошку народа ради свој посао или чува билборде. Међутим, судије су то другачије схватиле – истиче Сеничић. Он додаје да је само за плакате прелепљене преко хале у Краљеву утрошено 20.000 евра.

срђан ђошић
Хапшење / Фото: А. Димитријевић, РАС Србија

Иако су правна средства у Србији утрошена, наш саговорник истиче да се не мири са пресудом Уставног суда и да ће се обратити међународном суду у Стразбуру, не због висине казне, но, како каже, због апсурдности саме пресуде.

К. Живановић, Данас

1 коментар

Comments are closed.