Први је пронашао олупину Титаника, а сада је кренуо у нову мисију: Жели да реши осам деценија стару МИСТЕРИЈУ

Славни океонограф Роберт Балард пронашао је 1984. године олупину Титаника, а сада креће у нову авантуру. Истраживач морских дубина ће покушати да пронађе авион у коме је погинула Амелија Ерхарт.

роберт балард
Амелија Ерхарт / Фото: Wikipedia

Ерхартова је била звезда света авијације. Она је прва жена која је прелетела Атлантски океан, а могла је да буде и прва која ће облетети око света, да њен авион није нестао изнад Пацифичког океана 1937. године.

Америчка жена – пилот полетела је 2. јула из Нове Гвинеје са навигатором Фредом Нунаном, али своју мисију никада није завршила. Она је заједно са Нунаном проглашена несталом, али никада нису пронађени остаци авиона, па се није ни сазнао узрок несреће.

Зна се само да је наредног дана јавила да остаје без бензина, али да још не види острво Хауланду код Хаваја према коме се запутила. Спасилачке екипе које су кренуле у потрагу биле су пуне наде, јер је њена летелица била плутајућа, међутим, њихову потрагу прекинула је олуја. Са њом су потонуле и све наде да ће Амелија бити спасена.

роберт балард
Роберт Балард / Фото: Wikipedia

Ову загонетку која већ осам деценија мучи свет покушаће да реши Балард. Океанограф је 7. августа кренуо из Самое према острву Никумароро на територији Кирибата у југозападном Пацифику.

Придружио му се археолог Националне географије, Фредрик Хејберт, а потрага за летелицом ће трајати месец дана. Дуо се нада да ће наћи и Амелијине посмртне остатке, уколико је њен авион заиста пао на том подручју.

Слично Амелији, и Балард је звезда у својој професији. Налажење Титаника није његов први успех.

Амелија Ерхарт / Фото: Wikipedia

Он је открио и легендарни нацистички брод Бизмарк на дну Атлантика, као и многе друге олупине широм планета, пише Би-Би-Си.

– Увек ме је фасцинирала Амелијина прича, јер је она шокирала свет радећи оно што су сви мислили да је немогуће. Нешто слично и ја покушавам као истраживач морских дубина – рекао је он.

Ј. Р, Блиц