КОД НИКОЛИЋА ЈЕ И ДОБРОЧИНСТВО УНОСАН БИЗНИС Како су после мутних послова Драгице Николић и њених донатора милиони завршавали у ПРИВАТНИМ ЏЕПОВИМА

Фирме „Банковић“ и „Језеро“, донатори Фондације „Драгица Николић“, били су често и извођачи радова на пословима које је финансирала та организација, а надлежни органи треба да испитају колико је новца из таквог буразерског ангажмана завршавало на приватним рачунима.

драгица николић
Фото: Небојша Раус, РАС Србија

Ако се тиме буду бавили, онда би се на чешљању морали наћи готово сви пројекти финансирани из касе организације бивше прве даме Србије за коју се процењује да је имала 10 милиона евра јер постоје индиције да је од доброчинства направљен уносан бизнис. Ово тим пре што су власници фирми, Бобан Банковић и Драган Којовић блиски пријатељи породице Николић. Тако је створен чудан круг на основу кога се може сумњати да је део новца, уместо на градилиштима, завршио у нечијим џеповима. Чијим, званично се не зна, али после бруке око изградње Центра за матичне ћелије у Крагујевцу, радници фирме „Банковић“ који су били извођачи радова, за Блиц тврде да је реч о џеповима породице Николић. Због њих је наводно фирма „Језеро“, која је била подизвођач на овом пројекту, пустила менице за надуване послове вредне близу милион евра, чиме је блокирала рачун и зауставила радове на овом изузетном пројекту, чији је донатор била и Фондација Драгице Николић.

Бивши радници „Банковића“ који су добили отказ због ове ситуације тврде да се после силаска са функције Томислава Николића смањује и број донатора фондације његове супруге, па се на све начине покушава да извуче новац.

драгица николић
Парк у Крагујевцу се распао после отварања / Фото: Небојша Раус, РАС Србија

– Пресушиле су паре у каси Фондације Драгице Николић, па и послови од којих може да се добро заради, па зато и пуца дугогодишња сарадња. Ми смо жртве тог процеса и Центар за матичне ћелије у оквиру кога је требало да буде и Институт за вантелесну оплодњу, чији је донатор бивша прва дама. Бојим се да све ово указује да је крај „буразерских“ аранжмана који су цветали у Крагујевцу. Тамо је била оаза за њих и због Радомира Николића, који је први човек града. Кула је почела да се руши јер нема више пара – наводе наши саговорници.

А док је пара било, шема је функционисала тако што се као извођач радова на пројектима које је финансирала Фондација појављује грађевинска фирма „Банковић“ из Црне Траве, која ангажује „Језеро“ као подизвођача. Обе фирме су наравно донатори организације бивше прве даме. Тај тандем је изградио „Креативни парк“ у Крагујевцу, чија је укупна цена градње, наводно, износила 500.000 евра. Парк се годину дана после радова скоро потпуно распао, па је Крагујевац морао да распише јавну набавку за реконструкцију и опет плати ове послове.

Предузећа „Банковић“ и „Језеро“ су у Крагујевцу опет новцем Фондације радила на изградњи амбуланте у Шумарицама, за шта је издвојено 22,5 милиона динара, као и обнову породилишта КЦ „Крагујевац“ у вредности од 1,5 милиона евра. Њихово партнерство је настављено и код градње станова за младе научнике у Крагујевцу, где им је помогао Радомир Николић да добију овај вредан посао, међутим тај дил је прекинула Влада Србије.

Стручњаци тврде да има много елемената које би надлежни државни органи требало да преиспитају око послова и финансирања Фондације Драгице Николић. Ово тим пре што је пре две године само у једном случају из Фондације извучено око пола милиона евра, и то пошто је један од извођача радова пријавио полицији да му је тражено да део новца који је добио за радове врати Фондацији у кешу.

Фото: Н. Раус, РАС Србија

Влада: Био нам је потребан способан извођач

Из Владе Србије нису хтели званично да коментаришу разлоге промене извођача радова на изградњи станова за младе научнике, али незванично кажу да нису били задовољни услугама извођача.

– Реч је о пројекту који има неколико фаза које су везане за рокове и зато се мора наћи извођач који је способан да то уради – кратко нам је речено у Влади.

Грађевинци без коментара

Блиц је покушао да чује и став представника компаније „Банковић“, али они нису одговорили на наш мејл. Ништа причљивији није био ни Драган Којовић, власник компаније „Језеро“, који је негирао да је блокирао рачун „Банковића“, али и повезаност са породицом Николић.

Не желим то да коментаришем, а што се тиче Бобана Банковића, нисам га дуго видео – рекао је Којовић.

Слађана Вукашиновић, Блиц