Пронађено археолошко благо код Фекетића: Научници ископали остатке 30 људи и вредне предмете

Стручњаци су на терену затекли веома богат материјал из различитих периода.

археолошко благо
Фото: Printskrin: Pannonrtv

Тек што су почели радови на постављању каблова за пречистач отпадних вода у Фекетићу, морали су да стану. Уместо монтера, на терен у близини речице Криваје изашли су археолози, који су открили археолошко налазиште са мноштвом вредних артефаката и костима више од 30 људи.

Према првим резултатима Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице, највероватније је реч о сеоској цркви са гробљем, која је уцртана и на историјској карти ове области. Стручњаци су на терену затекли веома богат материјал – делове накита и одеће, С каричице… Посебно се истиче налаз у гробу једне женске особе – веома добро очувани делови оглавља од металних и бронзаних плочица, као и делови тканине, који су већ послати на конзервацију.

– Покретни археолошки материјал припада периоду од 11. до 13. века, али има налаза и из 15. века. Остаци грађевинског материјала по површини потичу вероватно од гробних конструкција, а могуће и од сакралног објекта уз који су покојници сахрањивани. Мање су бројни налази из античког периода, који припадају популацији Сармата, која је у периоду од 2. до 5. века насељавала Бачку и Банат – објашњава др Неда Мирковић Марић, археолог конзерватор из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице и руководилац радова на овом локалитету.

Због важности археолошког локалитета стручна екипа увела је савремену методологију археолошких истраживања, прикупљањем узорака за различите врсте анализа, попут идентификације дрвета, апсолутног датовања…

Стручну екипу чине др Неда Мирковић Марић, археолог конзерватор и руководилац радова из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе, Неда Димовски, кустос археолог из Градског музеја, Милица Рајичић, дипломирани археолог, и Лена Ђурановић Сабо, архитектонски техничар из Међуопштинског завода.

Заштитна археолошка ископавања почела су 15. јула, а финансирана су средствима Општине Мали Иђош у износу од милион и по динара.

Телеграф / ПанонРТВ

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.