Археолози открили изгубљени град за који легендa каже да га је море прогутало у једној ноћи (ФОТО)

Немачки археолози успешно су мапирали изгубљени град Рунголт, за који се веровало да га је Северно море прогутало у једној ноћи као казну за грехе његових становника.

рунголт
Фото: Илустрација – Pixabay

Легенда о пропасти Рунголта

Легенда каже да је некада успешан град, који се налазио на обали северне Немачке, прогутало Северно море у једној ноћи после јаке олује као казну за грехе његових становника, пише Тајмс.

Према народном предању, под гресима се у то време сматрало пијанство, безбожност и разметање богатством. Пропаст Рунголта се, верује се, догодила 15. или 16. јануара 1362. године, када је група младих пијаница у локалној кафани покушала да натера свештеника да свињи да последњи сакрамент.

Свештеник је отишао у цркву, помолио се и замолио Бога да казни младиће. Сутрадан је напустио град, а недуго затим захватила га је велика олуја, која га је збрисала с лица Земље, каже легенда. У средњовековним легендама о Рунголту, звук његовог звоника могао је да се чује и из дубина Северног мора.

Ново истраживање

Док су неки историчари испитивали да ли је град уопште постојао, нова истраживања су открила остатке те „северноморске Атлантиде“.

Археолози са Универзитета „Кристијан-Албрехт“ у Килу пронашли су око острва које је сада познато као Судфал средњовековне хумке у дужини од приближно 1,9 километара и то после мапирања локације геофизичким истраживањем, рекао је у изјави за медије Денис Вилкен, геофизичар са поменутог универзитета.

Нова открића укључивала су луку, темеље велике цркве и системе одводњавања, наводи се у студији у вези са открићем Рунголта.

Остаци средњовековног насеља већ су веома еродирали и често се могу открити само као негативни отисци. Дакле, хитно морамо да интензивирамо истраживања, истакла је Хана Хадлер, која ради на Институту за географију на Универзитету Мајнц.

Даља истраживања плимних равни настављају да доносе значајна нова открића и пружају неупоредиве увиде у животе народа Северне Фризије, пренео је портал Зимо.