Археолози открили једно од места појављивања Исуса Христа после Васкрсења

Археолози су у Израелу пронашли древно утврђење које би могло помоћи идентификацији града Емауса, где се, према Новом завету, Исус први пут појавио после распећа и Васкрсења.

емаус
На путу за Емаус

Тим француско-израелских археолога открио је древно јелинистичко утврђење у близини Јерусалима, старо 2.200 година. Овај локалитет, који је вероватно изградио генерал Бакуидес, могао би да помогне у одређивању локације библијског града у коме је васкрсао Исус Христос.

Од 2017. године археолози врше ископавање у Кириат-Јариму, брду изнад Јерусалима, које се налази неколико километара западно од града, поред града Абу Гош. У последњих неколико месеци научници су пронашли утврђење са зидовима висине и до три метра. На месту су такође откривени остаци куле.

Генерал Секуидид Бакуидес је изградио обруч тврђава, које су чувале приступ Јерусалиму.

Кириат-Јарим се не налази у историјским извештајима у којима се детаљно наводи списак утврђења која је подигао Бакуидес, бар не под овим именом. Међутим, они укључују и неидентификовано место, које се налази негде западно од Јерусалима, а „које је познавао јеврејски римски историчар Јосиф Флавије и аутор ’Прве књиге‘ Макавејске, под именом Емаус“.

Пошто нема других познатих важних јелинистичких тврђава западно од Јерусалима, археолози предлажу да брдо Кириат-Јарим и припадајући град Абу Гош буду идентификовани као град Емаус, утврђен од Бакуидеса.

„Аутори студије имају добро археолошко, географско и топографско полазиште. Међутим, то и даље остаје само хипотеза“, каже Бењамин Исак, професор древне историје на Универзитету у Тел Авиву.

емаус

Ариел Давида, колумниста „Хаареца“, сматра да „истраживачи не могу рећи да ли се тамо заиста догодило чудесно јављање, али библијска археологија може дати увид у историјски контекст религијских текстова и њихов ниво прецизности када описују места која милиони људи сматрају светим“.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.