ПОВЕЉА КУЛИНА БАНА НАПИСАНА ПРЕ 830 ГОДИНА: Најстарији примерак се чува у Санкт Петербургу – БиХ упутила захтев Русији за њено враћање, али је тај захтев одбијен

Пре 830 година написана је Повеља Кулина бана, који је владао је од 1180. до 1204. и сматра се једним од камена темељаца државности Босне и Херцеговине.

повеља кулина бана
Фото: Wikipedia

Повеља је написана дубровачком кнезу Крвашу, 29. августа 1189 и представља најстарији споменик писан ћирилицом и латиницом и уједно најстарији текст написан на нардном језику.

Сарајевски портал Кликс пише да је министар цивилних послова БиХ, Адил Османовић, крајем прошле године, на иницијативу градоначелника Сарајева Абдулаха Скаке, упутио допис хрватском министарству спољних послова с молбом да им се уступи примерак овог документа, али до данас одговор није добијен.

Градоначелник Сарајева потврдио је да је БиХ пре неколико месеци покренула котакте с Хрватском у намери да примерак Повеље Кулина бана дође у Сарајево и БиХ.

„Имамо јако добре односе са Градом Дубровником и постоји позитивно расположење. Сматрамо да је врло важно да људи у БиХ добију прилику да овај документ који својеврсна лична карта Босне и Херцеговине, наш идентификациони документ и историјско благо виде уживо“, каже Скака.

Планирано је да Повеља буде изложена у сарајевској Вијећници.

„Ми смо спремни да сносимо све трошкове и све што је неопходно да се документ такве вредности превезе и изложи у Сарајеву“, потврдио је Скака.

Повеља бана Кулина и данас је предмет проучавања домаћих и страних историчара, филолога и лингвиста.

БиХ је раније упутила захтев Русији за њено враћање, али је тај захтев одбијен с образложењем да се Повеља сматра, као и други документ Словена по старости, и да зато једнако припада и њиховој историји.

Као историјски документ Повеља је важна јер представља уговор са заклетвом којим бан Кулин даје реч да Дубровчани слободно могу да пролазе Босном и да тргују. То је, уједно, и правни документ, из којег може да се сазна да је Босна тога доба била уређена држава.

повеља кулина бана
Плоча Кулина бана из цркве код Високог / Фото: Wikipedia

Кулинова повеља је двојезичан документ писан латиницом и ћирилицом, и сачувана је у три верзије.

Утврђено је да је најстарији примерак онај писан ћирилицом, настао у Босни. Та верзија се сматра оригиналом и данас се налази у Санкт Петербургу (Петрограду) у Русији, а друге две верзије, преписи, налазе се у Дубровнику.

Повеља бана Кулина из 1189. године први је историјско правни документ о трговини између Дубровника и Босне и представља камен темељац, потврду о почецима писаних уговора о привредној сарадњи између Босне и Дубровника који ће се развијати и после смрти бана Кулина.

Курир / Танјуг

1 коментар

  1. сва срећа да је код Руса, да је била овде, већ би је усташо-комуњаре, тј. титоисти, или уништили или дали муслиманима да је „прилагоде“….

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.