На археолошком налазишту код Књажевца пронађени легионарски оклоп, римски новчићи и накит

На локалитету „Тимакум минус“ у селу Равна код Књажевца, после две деценије, настављена су археолошка истраживања. Археолози из Београда и Књажевца, уз подршку Министарства културе, истражују јужну капију утврђења.

равна
Равна- археолошки локалитет Тимакум Минус / Фото: Завичајни музеј Књажевац

Део оклопа римског војника израђеног од бронзаних листића повезаних жицом, новчићи и копче само су један део материјала пронађеног ових дана на простору „Тимакум минуса“. Слојеви око куле код јужне капије откривају нове детаље из прошлости овог војног објекта.

„Заглађујемо површину ископа, а пошто се на површини појављује одређина количина гарежи, то указује да је ту постојало огњиште или пећ“, објашњава археолог Никола Радиновић.

„Тимакум минус“ је био важан рударско-металуршки и административни центар ширег подручја. Подигнут у 1. веку, неколико пута је разаран у варварским најездама од средине 3. до средине 5. века.

„Мислим да ћемо доћи до неких нових сазнања о ‘Тимакум минусу’, о последњој фази и његовом крају, а пре свега припремамо јужну капију за конзерваторско-рестаураторске радове“, наглашава Софија Петковић, виши научни сарадник Археолошког института у Београду и руководилац пројекта.

Јужна капија „Тимакум минуса“ једна је од најочуванијих капија на римским војним утврђењима у Србији. Како објашњава археолог, кустос Бојана Илијић, она се разликује од осталих пронађених римских капија, зато што је сам начин градње карактеристичан више за аутохтоно становништво.

Завичајни музеј у Књажевцу припрема пројекте којима ће римско утврђење у долини Тимока учинити доступнијим туристима.

равна

„Потребно је да урадимо нови пут и обновимо старе пешачке стазе. Надам се да ћемо успети и да осветлимо наш локалитет“, наводи в.д. директор Завичајног музеја у Књажевцу, Александар Ристић.

Пројекат конзервације јужне капије „Тимакум минуса“ биће израђен следеће године, а 2021. године требало би да буде завршена и њена реконструкција.

РТС