НЕКАДА СЛАВЉЕН КАО ОСЛОБОДИЛАЦ, А УМРО КАО ТИРАНИН Ко је био Роберт Мугабе, најнемилосрднији диктатор модерног доба

Бивши председник Зимбабвеа Роберт Мугабе, један од најнемилосрднијих тиранина модерног доба, преминуо је данас у 95. години, саопштили су светски медији, а потврдила је његова породица. Зимбабвеом је владао 37 година, а са власти је скинут након војног пуча крајем 2017. године, што је у Зимбабвеу, али и целој Африци, дочекано са одушевљењем.

роберт мугабе
Фото: Wikipedia

Мугабеовом „дивљом владавином“, како је описују, доминирају убиства, крвопролиће, мучења, прогони политичких неистомишљеника, застрашивања… Ипак, када се погледа у 1980, на сам почетак његове владавине, Мугабе је тада изабран да земљу поведе ка демократији након 14 година побуне против британске управе и владе Јана Смита.

Од учитеља до политичког притвореника

Рођен у Солзберију, данашњем Зимбабвеу, 21. фебруара 1924, Мугабе се обучавао за наставника па је радио у многим школама у Зимбабвеу, односно раније Родезији. Студије права и економије завршио је на Лондонском универзитету.

Свој политички успон Мугабе је започео 1960. године, када се придружио Националној демократској партији која је убрзо забрањена јер се супростављала администарцији премијера тадашње Родезије, Јана Смита.

Десет година провео је у затвору све до 1974. године када је побегао у Мозамбик, одакле је 1979. водио оружану борбу против власти. По избијању герилске побуне постаје вођа организације Афрички национални савез Зимбабвеа, који се борио за слободу црног домородачког становништва у тадашњој Родезији.

Након проглашења независности 18. априла 1980. године, Роберт Мугабе постао је први премијер, да би 1987. године постао и председник државе. Након 37 година на власти, постао је апсолутни рекордер са најдужим политичким стажом у Африци и у свету.

Насиљем на дисиденте

Када је преко лорда Соамеса, Маргарет Тачер постигла договор да се оконча побуна против Смита, на свачије изненађење, марксиста Мугабе, као неко кога су описали „мешавином помирљиве и застрашујуће реторике“ изабран је за премијера.

Нова влада, желећи да привуче стране инвестиције, објавила је како су бели фармери добродошли и представљају интегрални део новог Зимбабвеа. Ипак, убрзо по проглашењу независности Зимбабвеа, ратни ветерани почели су да плене земљу белих фармера, често уз насиље. Земља је често уништавана, што је утицало на пад економије.

У међувремену, Мугабе, који се ближио својим седамдесетим годинама, постао је параноичан и веровао је да противници хоће да га убију. Сваки глас побуне брзо се нашао на мети насиља, а један новинар је и убијен.

Милионери на ивици глади

Под Мугабеом многи становници Зимбабвеа су постали милионери, али на ивици глади, без могућности да купе чак и гориво јер је њихов новац вредео јако мало.

Током 2008. и 2009. године државна централна банка иштампала је толико зимбабвијских долара и довела до хиперинфлације, а 500 милијарди вредело је фактички један цент. Резултат је да је један хлеб коштао милионе зимбабвијских долара.

Инфлација је престала тек када је влада одбацила националну валуту и почела да користи амерички долар као главну монету при трговини. Међутим, 2016. године долар је замењен новом валутом.

Критичар Запада

Познат је и као критичар Запада и њене културе. У 2010. години, позвао је Међународни кривични суд да оптужи бившег британског премијера Тонија Блера и америчког председника Џроџа Буша за ратне злочине у Ираку. Одбацио је и апел за поштовање права хомосексуалаца који му је упутио тадашњи британски премиер Дејвид Камерон, 2010., рекавши му да „иде дођавола“.

Дугогодишњи председник Зимбаввеа живео је раскошно иако је становништво изузетно скромно

Кина је Мугабеу 2015. године доделила Конфучијеву награду за мир, „кинеску верзију“ Нобелове награде за мир.

– Он је правазишао све врсте тешкоћа и снажно се посветио изградњи политичког и привредног поретка своје нације, истовремено снажно подржавајући панафриканизам и афричку независност – наведено је у образложењу награде овог афричког диктатора.

Политичар је који је веома водио рачуна о свом облачењу, а често се у јавности појављивао у шареним оделима са својим ликом и наочарима за сунце. Одлично је говорио енглески језик, страсветни љубитељ крикета за који је говорио да „цивилизује људе и ствара добру господу“.

Његов биограф Дејвид Блер записао је да Мугабе врло поштује културу Велике Британије. Ожењен је био својом бившом секретарицом Грејс Маруфу, која је након венчања постала позната као љубитељ луксуза, шопинга, одеће и накита због чега је добила надимак „Гучи Грејс“.

М.Р, Телеграф