Откривен тајни тунел испод Дунава (ВИДЕО)

НОВИ САД – Група истраживача предвођена архитектом Војиславом Девићем открила је тајни тунел који се налази 9 метара испод Дунава и који спаја тврђаву и градско језгро. Легенда о тунелу Петроварадинске тврђаве препричава се међу Новосађанима деценијама, али нико не зна да ли су ове приче истините.

Петроварадинска тврђава / Фото: Wikipedia

Архитекта Војислав Девић још пре неколико година започео је истраживања на проналажењу тунела испод Петроварадинске тврђаве, који је према његовим тврдњама спајао обе стране Дунава. Жеља за оваквим подухватом јавила се још у раној младости када му је рођака Дренка Богојевац испричала да је последњи пут туда прошао један брачни пар, давне 1913. године.

„Ми смо утврдили пре једно две и по године да испод дунавског дна, између 8 и 9 метара, постоји нека праволинијска конструкција, тачно тамо где је управо Дренка Богојевац говорила и то је та, наводно, легенда о којој сви причају а нико никад није прстом мрднуо да је докаже или да је оповргне“, каже Војислав Девић.

тајни тунел

Девић верује да је на крају Првог светског рата последњи аустроугарски генерал добио наређење да зазида све улазе и излазе тунела, пре него што ће у објекат ући српска војска. Један од улаза налазио се неколико метара од Споменика жртава рације, а други у крипти испод цркве Светог Јурја.

„Архива не каже ништа јер само знамо да су постојала само два плана која су говорила о том тунелу. Један се налази у архиву у Бечу и до њега се не може доћи. Било је више планова, делове тврђаве који су били подељени разним командантима који бране свој сектор, и главни командант тврђаве одбране је био тај који је имао ту другу карту у коју је све било уписано и та друга карта је нестала потапањем Титаника. Она је ишла на једну изложбу у Њујорку“, потврдио је Девић.

Фото: РТВ

На основу сонарних истраживања Дунава, тренутно је у изради 3Д модел тунела који би могао бити кључни доказ његовог постојања, а после његове реконструкције направила би се велика туристичка атракција.

Немања Попадић, РТВ / Хронограф

1 коментар

  1. Pre 50 god.mi je stric moje supruge,Toša Slankamenac pričao da se seća da jeposle Prvog rata tunel od tvrđave išao ispod Dunava i izlaz je bio kod tadašnje solane.To je bilo oko današnje raskrsnice Keja i ul.Maksima Gorkog.U vreme kada je to pričao nije bilo dozvoljeno da se tunel istraži.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.