ПРАИСТОРИЈСКА ГРОБНИЦА ЖАБА Археолози збуњени огромним бројем скелета водоземаца близу куће из гвозденог доба: Пошаст или храна?

Археолози који су радили у близини куће из гвозденог доба код Кембриџа били су збуњени када су открили гомилу жабљих скелета. Зашто је више од 8.000 костију нагомилано и сачувано је  – праисторијска мистерија.

гробница жаба
Фото: Profimedia

Сви су пронађени у једном јарку дугом 14 метара, непосредно поред остатака округле куће из гвозденог доба на брду Бар, где је постојало насеље током средњег и касног гвозденог доба.

Иако није неуобичајено пронаћи кости жаба на древним локалитетима, археолози су збуњени огромном количином оних који су откопани на брду Бар.

„На основу мог искуства рада на локацијама у и око Лондона, не налазимо толико жаба. Изузетно је имати толико костију из једног јарка”, рекла је Обсерверу др Вики Евенс, старији археозоолог Музеја лондонске археологије (Мола) – специјалиста за кости древних животиња.

Напомињући да ове кости првенствено припадају обичној жаби и жаби крастачи, врстама које се налазе у баштенским језерцима широм земље, она је рекла да су археолози пронашли и „могуће доказе о језерској жаби, што је узбудљиво… То није нешто што обично налазимо археолошким путем“.

„У свом истраживању, пронашла сам само два саксонска локалитета са костима ове жабе која је живела само у источној Англији и која је изумрла 1990-их, вероватно због губитка станишта“, рекла је она.

Пошто је локалитет праисторијски, тешко је пронаћи објашњење за масовну гробницу жаба, иако су древне цивилизације – укључујући Египћане, Месопотамце, Грке и Римљане – све виделе жабу као симбол плодности, између осталог.

Мало је вероватно да су ове водоземце појели људи који су живели у насељу. Археолози кажу да, иако постоје докази о конзумирању водоземаца у Британији који датирају из каменог доба, ове кости немају посекотине или трагове опекотина. Међутим, да су жабе куване, ово можда не би оставило трагове.

Остаци угљенисаног жита пронађеног у близини локалитета сугеришу да су његови становници термички обрађивали усеве који су привлачили штеточине као што су бубе и лисне уши, које жабе једу. Дакле, можда су жабе у то подручје дошле у потрази за храном.

Друга потенцијална објашњења укључују „праисторијску трагедију жаба“. Археолози кажу да је познато да се жабе крећу у великом броју у пролеће у потрази за водама за размножавање и да је могуће да су упале у јарак и ту остале заробљене.

Фото: ©Mola/ AndyChopping

Према једној хипотези, необичан број остатака такође је могао бити последица тешке зиме. Док се жабе које хибернирају понекад скривају у блату, екстремна хладноћа их може убити и можда су постале жртве посебно тешке зиме.

Алтернативно, можда су патиле од болести, баш као 1980-их, када је ранавирус десетковао британске жабе.

Нејасно је колико је јарак био дубок. Теренски тим је прекопао око метар површинског слоја земље и подземног слоја да би дошао до њега. На локалитету су пронађене само мале количине кућног отпада, који је укључивао комаде грнчарије из гвозденог доба.

Кости водоземаца биле су међу огромним бројем налаза, од артефаката до људских остатака, током око 40 ископавања која су обављена између 2016. и 2018. године на површини од 234 хектара. Анализе су још у току, иако су ископавања сада завршена.

Евенс је провела последње две године проучавајући кости животиња, укључујући говеда. Када се све студије споје, могле би да баце ново светло на животе вођене хиљадама година уназад и открију разлог смрти толиког броја водоземаца.

гробница жаба
Археолошки локалитет на коме је гробница жаба пронађена / Фото: ©Mola/HeadlandInfrastructure

Курир