СУРДУЛИЦА – ПОПРИШТЕ ЕКОЛОШКЕ БОРБЕ! Немци је уништавају, Французи бране

Некада ваздушна бања, данас еколошка бомба. Тако бисмо могли да опишемо Сурдулицу, варошицу на југу Србије, када бисмо морали сликовито да објаснимо некоме ко не познаје довољно овај крај. Кривац за овакву драстичну промену у последњих десетак година је немачка фирма „Knauf insulation“ која својом производњом негативно утиче на здравље људи и животну средину.

сурдулица
Фото: Волим Сурдулицу. блогспот

Грађани Сурдулице су неколико пута покретали иницијативе како би приморали поменуту фирму да послује у складу са прописима Републике Србије, али сви покушаји су били безуспешни. Чак ни потписана петиција од стране неколико хиљада Сурдуличана није убедила челнике немачке фабрике да размисле о последицама испуштања прекомерне дозе опасних материја у атмосферу.

Појединци и удружења годинама уназад указују на постојање проблема и траже помоћ државних институција – министарстава, агенција, Заштитника грађана. У решавање проблема укључили су се и поједини стручњаци из разних области, али је утицај власника немачког гиганта толико јак да је сваки покушај да се дође до истине раван је тражењу пролаза кроз лавиринт.

Савршен систем разрађен између немачке фирме, републичког инспектора и лабораторија које се баве мерењима годинама функционише, што борбу обичних људи ставља пред многобројне изазове и изискује сложену методологију спровођења активности.

Све ово је проузроковало да локално удружење „Удахни дубоко“ ступи у контакт са сродном организацијом из Француске под називом „Stop Knauf“ и да се почне са размењивањем искустава. Француски пријатељи из градића Иланж имају проблеме са немачком фирмом који су много мањи и не трају толико дуго. Уз то, прописи у Европској унији су ригорознији и много више ограничавају рад с опасним материјама, као и управљање опасним отпадом.

Ово друго било је разлог због којег немачка фирма није могла да добије дозволу за рад у Луксембургу, јер су их званичници ове мале државе условили да сав отпад морају извозити у Немачку, што за челнике Кнауфа, очекивано, није било прихватљиво.

Фото: Волим Сурдулицу. блогспот

Врхунац сарадње са антикнауф организацијом из Француске била је посета њиховог представника Сурдулици у периоду од 26. до 30. новембра. Циљ посете био је сагледавење шире области захваћене загађењем, упоређивање начина производње српског и француског погона, разговор са локалним становништвом, консултовање медицинске струке и израда плана ради успешног деловања према фирми – загађивачу.

Госту из Француске предочени су сви негативни утицаји загађења на друштво и средину. Последице су: повећано оболевање мештана од малигних болести, повећана стопа преурањене смртности, увећани проценат трудница са дијагностикованим деформацијама на плоду, оболевање које доводи до смртног исхода запослених у овој фирми, урушен еко-систем некадашње „ваздушне бање“ и изузетно лош утицај на биодиверзитет, заштићен државним законима.

После свега што је представник активиста из Француске видео, његов закључак је био: НЕХУМАНО! Он је, исто тако, истакао да је еколошка свест мештана на ниском нивоу, као и да је подршка надлежних институција недовољна. Најбољи показатељ да је тако јесте слаба реакција институција на велику хаварију која се догодила 08. јула 2019. године у погону немачке фабрике, када је варошица читав сат била у диму најопаснијих честица. Челници Кнауфа су то назвали „воденом паром“ насталом због пожара на делу производне траке, због које је у систем убачена велика количина воде!

сурдулица
Фото: Волим Сурдулицу. блогспот

Очекивања од посете француског активисте су велика, али у исто време и реална.

Група људи која се залаже за измештање производног погона верује да ће се државне институције укључити у решавање проблема и да ће помоћи обесправљеним Сурдуличанима. Очекује се много и од документарног филма који ће представник француског удружења са својим сарадницима, којих има око пет стотина, емитовати, а чија је главна тема проблем загађења у Сурдулици. Тај документарац би требало да уздрма и екологе у западном делу Европе и да их упозори на штетно пословање немачке фирме у Србији.

Сурдуличани посвећени залагању за здраву животну средину наставиће са борбом, свим правним средствима, јер сматрају да здравље људи не сме бити упитно и да се средини у којој живе мора вратити статус нетакнуте природе.

Дејан Свитац

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.