КРЦАТ ДОСИЈЕ „КУПЦА“ МЕГАТРЕНДА Циркус око продаје универзитета постаје још суманутији када се види ЛИСТА ДЕЛА за која се Ђорђевић терети

Дејан Ђорђевић, купац Мегатренда који се ових дана нашао у жижи јавности због бројинх контроверзи које прате његов случај, од раније је познат полицији и органима правосуђа, јер се против њега води више кривичних поступака, сазнаје Блиц. Ђорђевић се сада налази у притвору, јер је, по свему судећи, полицији лажно пријавио да је покраден и нападнут.

Дејан Ђорђевић
Мегатренд / Фото: Горан Срданов

Сага око продаје Мегатренд Универзитета, која данима уназад окупира пажњу јавности, добила је потпуно нови обрт јучерашњм хапшењем купца Дејана Ђорђевића. Лисице на руке стављене су му због сумње да је извршио дело лажног пријављивања, јер је полицији испричао да су му у петак увече тројица непознатих мушкараца упала у стан и однела му два телевизора, приликом чега су га и повредили.

Испоставило се да је реч о власницима стана у коме је Ђорђевић живео и којима је дуговао новац за кирију. Они су му најавили свој долазак, као и то да ће га иселити из стана, а Ђорђевић је полицији затим пријавио да је над њим учињено кривично дело разбојништва.

Ђорђевић би и сутра требало да буде саслушан у Трећем основном тужилаштву, после чега ће се знати његова судбина.

Иначе, како Блиц сазнаје, Ђорђевић је од раније познат органима гоњења и против њега се тренутно води више поступака – због преваре, недавања издржавања детету, али и злоупотребе положаја.

Мића Јовановић / Фото: Весна Лалић, РАС Србија

Продаја Мегатренда

Продаја Мегатренд Универзитета која се данима отворено одиграва пред очима јавности, претворила се у праву сапуницу, чији су главни актери власник универзитета Мића Јовановић и купац Дејан Ђорђевић, а све је почело када је у медијима као бомба одјекнула вест да Јовановић продаје универзитет.

Јовановић је, као гром из ведра неба, иступом на ТВ Прва изјавио како је Мегатренд Универзитет продат за 56,1 милион евра немачком конзорцијуму фондова, на чијем челу је др Дејан Ђорђевић. Међутим, испоставило се да је чак и докторско звање које испред свог имена носи Ђорђевић такође упитно, али идемо редом.

Као разлог продаје Јовановић је навео финансијску кризу у коју је запао  и срцепарајућим изјавама објаснио да је то морао да учини, будући да „центри моћи“ у нашој држави нису хтели да му помогну, али да „срце хоће да му пукне“ јер је Мегатренд његово „чедо“.

Затим је јавност сазнала да конзорцијум чији је први човек Ђорђевић заправо не постоји, односно да је регистрован као „обична фирма“, односно друштво са ограниченом одговорношћу, са минималним оснивачким капиталом. Фотографије неких чланова наводног конзорцијума су заправо, како је навела Н1, фотографије модела које је на интернету свако могао да купи.

Дејан Ђорђевић / Фото: Youtube printscreen

У међувремену, новинске редове пуниле су изјаве Ђорђевића који је објашњавао да конзорцијум ипак постоји, да је „затворио финансијску конструкцију тако што ће професори код њега радити без новца јер ће им бити главни мотив да уче студенте, а не да примају плату“, али и да је он један озбиљан пословни човек који говори само истину, те да иза њега „стоји држава“.

Схвативши да је пословна одлука да се Мегатренд прода била потпуни промашај, Мића Јовановић је признао да је испао наиван и да одустаје од продаје. На питање како је могуће да за све ово време колико су трајали преговори око продаје универзитета није проверио ко је његов нови сарадник, Јовановић је казао да му је веровао на реч и да је насамарен, те да ће покушати да се врати у свој кабинет. Признао је да за Мегатренд није добио ни „жуте банке“.

– Разговараћу са адвокатима да се раскине уговор. Признајем да сам испао наиван. Универзитет је претрпео велику моралну штету. У наредом периоду ћу покушати финансијски да га стабилизујем – рекао је Јовановић за ТВ Прву.

С друге стране, Ђорђевић непосредно пре привођења излази у јавност тврдећи да му Јовановић упућује „полупретеће“ поруке и да је упао у његов кабинет уз речи да ће универзитет морати да напусти милом или силом.

Дејан Ђорђевић у Ургентном центру/ Фото: Блиц / РАС Србија

Фалсификован потпис на дипломи

Када је реч о докторској титули коју је Ђорђевић поносно носио испред свог имена, Универзитет у Приштини нема доказе да је он дипломирао на његовом Медицинском факултету. Истраживање листа Данас показало је да се на тој дипломи налази фалсификовани потпис, што је потврдио и ректор Универзитета у Приштини Радивоје Паповић.

– То је фалсификат. Слободно можете да напишете да потпис на дипломи нема везе са мојим – рекао је Паповић за Данас, који је овој редакцији послао факсимил свог оригиналног потписа, који се не слаже са оним на поменутој дипломи.

У том документу, који гласи на Ђорђевићево име, наводи лист, пише да је завршио факултет 23. априла 1998. године, са просечном оценом 6,85, а да је уписан школске 1991/92. године. На дипломи стоји да је издата 26. јуна 1998, и да су је потписали декан Медицинског факултета Веселин Трајковић и ректор Универзитета у Приштини Радивоје Паповић.

Ј.А/М.Ј, Блиц