Због Хандкеа „вратила“ Нобелову награду коју није ни добила

Вест је звучала бомбастично: Нобеловка вратила награду у знак протеста због Хандкеа! Да ли је баш тако?

нобеловка
Фото: youtube/ Haber Lütfen

Кренимо од почетка. Док је аустријски књижевник Петер Хандке јуче у Стокхолму примао Нобелову награду за књижевност за 2019. годину, његови противници су оштро протестовали. У мору бурних реакција којима се оспоравала одлука Нобеловог комитета, издвојио се гест извесне шведске лекарке Кристине Доктаре, која је крочила међу окупљене испред центра „АБФ“ у Стокхолму и са медаљом високо подигнутом у руци саопштила драматичну одлуку: „Враћам своју Нобелову награду!“

„Некада сам била поносна на Шведску академију, али сада осећам само стид и кривицу. Била сам сведок геноцида из прве руке пре 27 година, када сам била тамо. Вратићу Нобелову награду због чињенице да ју је добио и Петер Хандке, који негира геноцид који се десио у Босни и Херцеговини“, рекла је Доктареова.

Присутни су обраћање испратили бурним аплаузом уз скандирање: „Кристина!“ „Кристина!“

​Међу окупљенима су, између осталих, били Алида Бремер, немачки писац хрватских корена, немачка и француска новинарка Елке Шмитер, као и Флоранс Артман, амерички новинар Рој Гутман, Емир Суљагић, директор Меморијалног центра Сребреница — Поточари, члан норвешког Хелсиншког комитета Енвер Ђулиман, као и Мирсад Дуратовић, председник Регионалног савеза Удружења логораша регије Бањалука.

​Вест су ускоро пренели регионални и светски медији.

У информацији коју су светски медији пренели наводи се да је Доктареова Нобелову награду за мир добила 1988. као чланица мировних снага УН. Колико је то тачно?

Једноставан поглед на сајт Нобеловог комитета говори да њеног имена међу добитницима Нобелове награде за мир за ту годину — нема.

Наиме, награду су као колектив добили сви припадници мировних снага УН од 1948. до 1988. године, што је укупно више 500.000 људи из 53 земље света!

Одлуку да награда буде додељена Хандкеу изазвала је много буре. Већина земаља региона због Хандкеа је бојкотовала овогодишњу доделу Нобелове награде, међу којима су амбасадори БиХ, Хрватске, Северне Македоније и Албаније. Бојкоту се потом придружила и Турска.

Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке изјавио је синоћ да није очекивао кампању која се води против њега и да је имао идеју да покуша да помири ставове.

Добитник Нобелове награде за књижевност за 2019. годину, аустријски писац Петер Хандке, на церемонији доделе награда у Стокхолму / Фото: Jonathan Jackstrand, AP

„Волео бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, где је био почетак свих масакара и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу да реализујем“, рекао је Хандке.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.