НИ МАЊЕ НИ ВИШЕ: Држава ТАКСИСТИМА обезбедила 5 милиона евра, нова возила у целој Србији биће бисерно-беле боје

За куповину возила таксистима, држава је за наредну годину издвојила 5 милиона евра што покрива куповину 625 нових аутомобила, сазнаје Блиц Бизнис. Према тим информацијама, у Влади су спремни да одобре и нова средства током 2020. под условом се на конкурс пријави више превозника него што је то планирано у Немањиној 11.

нова возила
Фото: Зоран Илић, РАС Србија

Према Уредби која ће данас бити на Влади, сваки таксиста који испуни услове, моћи ће да рачуна на 8.000 евра бесповратне помоћи. Субвенцију ће моћи да тражи током наредне три године, а добијени новац за куповину возила имаће могућност да искористи на четири начина.

Бесповратна помоћ од 8.000 евра практично може бити додатак на кеш који таксиста евентуално поседује, али и учешће за кредит за куповину возила или учешће за лизинг. Добијена субвенција, такође, може бити додатак на узети кеш кредит у банци за који није потребно учешће .

Иако је испрва било речи да ће сва нова возила морати да буду беле боје, уредбом је предвиђено да ће сва возила, купљена уз субвенцију, морати да имају такозвану „перла белу“ односно „бисерно белу“ боју.

Фото: Shutterstock

„Таксисти ће истовремено сами моћи да одлуче о цени возила, али и марки аутомобила. Иако су током преговора представници таксиста помињали четири бренда – Фолксваген, Хундаи, Опел и Шкода“, уредбом се даје могућност куповине возила по сопственом избору“ , каже наш извор из Немањине 11, пише Блиц Бизнис.

Како додаје, држава ће заузврат од таксиста тражити испуњење неколико услова. Два кључна су да је такси превозник регистрован и да нема дуговања према држави, мада је предвиђена и могућност рефинансирања дуга.

Наш извор оцењује и да субвенције неће узети велики број таксиста. Како процењују, од укупно 17.400 таксиста у Србији, услове за добијање субвенције ће испунити њих 12.000, а захтев за субвенцију би могло да поднесе између 2.000 и 3.000 превозника.

Субвенције су, подсетимо, први пут поменуте као могућност да се помогне таксистима, после дванаест дана блокаде центра Београда. Председник Александар Вучић тада им је обећао да ће добити новчану помоћ државе, али није прецизирао о каквим субвенцијама је реч. Тада је оценио и да је држава спремна да помогне унапређење квалитета такси служби.

С. Лакић, Блиц бизнис

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.