УЖИВО ИЗ ПРЕДСЕДНИШТВА Вучић: Не идем на север Црне Горе на Бадњи дан! Жалили сте се код НАТО на Србију

Београд – Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности након сусрета са патријархом српским, господином Иринејем. Обраћање је почело у 10 часова.

јединствено тржиште
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

– Разговарао сам са патријархом српским Иринејем о свим питањима од интереса за нашу земљу, о Храму Светог Саве… Патријарх се занимао за економску ситуацију, али оно што смо посебно разматрали јесте ситуација у региону, нарочито све оно што се збивало после усвајања већ чувеног Закона о верским слободама у Црној Гори и то не зато што је било ко од нас имао жељу да се меша у унутрашње ствари неке друге државе већ зато што су тим законом директно погођени интереси српског народа – рекао је Вучић на почетку обраћања јавности после јутрошњег састанка у Патријаршији нагласивши да сматра да је од виталног интереса Републике Србије да чува „опстанак нашег народа у Црној Гори“. Он је додао и да је реч о жестокој асимилацији Срба у Црној Гори.

„Не идем у Црну Гору“

Вучић је у обраћању саопштио да на Бадњи дан неће ићи у Црну Гору иако је посреди у плану била приватна посета без икаквих политичких говора. Он је открио да је планирао да оде у Пљевља у Милешевску епархију, приватно, на литургију.

Он је рекао и да не може да верује да његова жеља да приватно посети један храм СПЦ може да изазове такву хистерију.

– Зарад грађана Србије који то не знају у Црној Гори по званичном попису живи 28,73 одсто Срба и непуних 45 одсто Црногораца – рекао је Вучић додајући да је намера очигледна, и то дела режима у Подгорици, да 2021. тај проценат Срба буде драматично нижи.

Вучић је претходно рекао и да су о српском народу у Црној Гори говорили јер се не стидимо више да говоримо о српском народу.

– Има много оних који ће да говоре да то у Црној Гори није само против српског народа и да нема потребе да се српски народ издаваја од других, да не мора у крштеници да пише обавезно да сте српске националности – рекао је Вучић.

аеродром никола тесла
Александар Вучић / Фото: Иван Шилов, ИА Регнум

– Сматрали смо, и ја као председник, да је од виталног интереса Србије да, пре свега, чувамо опстанак нашег народа у Црној Гори и да је веома важно да на жестоку кампању асимилације Срба одговирмо одгорношћу, озбиљношћу и пристојношћу, као и посвећеним радом на томе да очувамо снагу српског корупса у Црној Гори, не угрожавајући државно правни статус Црне Горе – поручио је Вучић.

Вучић је додао и да се српски језик у Црној Гори не учи, али да се учи да је Свети Сава мачем и огњем покорио Црну Гору… И то учи и оних 29 одсто Срба…

Подсетимо, Вучић је с патријархом рано јутрос разговарао о ситуацији у Црној Гори насталој после усвајања у тој земљи спорног Закона о слободи вероисповести.

Председник ће се јавности обратити у згради Генералног секретаријата Републике Србије.

Курир / Танјуг