ШОКАНТНА ПРЕДВИЂАЊА стручњака: Ових 10 држава ће НЕСТАТИ за 100 година (ВИДЕО)

Кроз историју су падала многа царства и државе, нације су нестајале или се трансформисале, а тај процес није готов. Политички аналитичари објашњавају како појам нације, односно државе, није трајан, а свакако ни вечан.

10 држава

Иако су државе најчешће нестајале тако што су биле освојене и подељене између њихових непријатеља, чини се како ће земље у будућности пре имати неке друге проблеме који ће их разјединити, односно уништити.

Од претњи као што су подизање нивоа мора, до културалних и етничких подела унутар самог друштва, питање је хоће ли ових 10 држава преживети у садашњем облику у наредних 100 година.

1. Холандија

Ефекти климатских промена узроковани глобалним загревањем делују разорно на тропска острва, али тешко је замислити да они могу нанети штету европским државама.

Међутим, већина територија Холандије налази се или на нивоу мора или тек један метар изнад. Управо због те чињенице глобално загревање је питање опстанка за Холандију.

Они се већ годинама боре с растућим нивоом мора, повишењем својих насипа и њиховим проширивањем. Упркос томе, поплаве су честе.

2. Северна Кореја

Будући да се та земља налази под вођством династије Ким од 1948. године, чини се да је само питање времена када ће незадовољство унутар друштва да кулминира. Многобројни аналитичари верују како ће до урушења система доћи и због незадовољства унутар самог политичког врха.

3. Белгија

Иако је та држава дом Уједињених нација, сама Белгија можда неће бити тако уједињена за 100 година. Она је подељена у сукобу етничког питања поделе на Фламанце и Валонце. Будући да не деле исти језик и имају многе друге културолошке разлике, предвиђа се да ће Валонци успети да створе неку врсту савеза с Француском или да постигну сопствену независност. Са друге стране, Фламанци то не желе да допусте, него циљају на апсолутну независност заједничке државе.

Због растућих напетости, многи аналитичари нагађају да ће до поделе земље доћи већ у следећих двадесетак година.

4. Малдиви

За све оне које не верују у концепт глобалног загревања, Малдиви су стваран пример на који треба да обрате пажњу. Та острвска нација лоцирана између Индије и Африке суочава се с озбиљном опасношћу од потонућа. Претња је постала толико велика да је бивши председник државе разматрао опцију куповине земље у јужној Азији где би преселио целокупни народ ако ниво мора настави да расте.

Према пројекцијама, Малдиви су прва земља која ће нестати због глобалног загревања, а то би могло да се догодити око 2085. године.

5. Уједињено краљевство

Будући да се ради о унији различитих држава у којима постоје јаке тежње за независношћу, могуће је да ће распад затећи и ту светску силу. Шкотска је имала неуспели покрет за независност 2014. године.

Како је Велика Британија прошле године одлучила да изађе из Европске уније и тај поступак није једнако одобрен у свим деловима државе — и то ће постати тачка спотицања. Верује се како ће због тога неке државе изаћи из Уједињеног Краљевства и као независне се придружити ЕУ, а тај процес ће бити разрешен у следећих 20 година.

10 држава

6. Ирак

У ратном стању од 2011. године та је држава прави пример свакодневног распадања. После хватања и егзекуције Садама Хусеина који је држао земљу на окупу, становништво је данас жестоко подељено. Раст популарности ДАЕШ-а привукао је пажњу на ту поделу, па је поприлично очигледно како се земља на једвите јаде вештачки одржава.

Ирак је подељен на три групације: суните, Курде и шиите, за које је поприлично невероватно да ће се, ујединити те се очекује како ће се земља распасти на три мање творевине у том процесу.

7. Кирибати

Та острвска држава у средишњем делу Тихог океана је до 1979. године била британска колонија, а чине је три сасвим одвојене групе острва распршене на големом простору Тихог океана — Гилберт, Феникс и Лине. Сматра се оличењем тропског раја, али би свако ко жели да га искуси требало да то што пре учини, јер је повишен ниво мора већ преплавио 2 острва. Настави ли се тај тренд, велики део државе би могао да постане море, а остатак више неће моћи да пружа основне услове за живот.

Председник државе већ је тражио помоћ од Новог Зеланда и Фиџија да започну да прихватају људе с Кирибата као сталне избеглице.

8. Шпанија

Кад је економска криза погодила Шпанију 2008. године направила је толико штете да је земљу довела на сам руб распада. Та држава се још се није опоравила од кризе.

Незапосленост је износила 24 одсто 2015. године, а до данас ситуација није ништа значајно боља. Као да то није довољно, постоји и дубока подела међу становништвом.

10 држава

9. САД

С обзиром на историју, чињеница је да је америчко становништво подељено с дубоким културалним разликама и политичким ставовима између Севера и Југа још од Грађанског рата. Године 2012. све америчке савезне државе су примиле на хиљаде писама својих грађана који траже излазак из уније. Највероватније је да ће се Аљаска и Тексас први одвојити.

10. Кина

Упркос томе што Кина има једну од највећих економија на свету и јаку војску, то не значи да је заштићена од колапса у следећих 100 година. Кина има и огроман проблем због еколошког загађења, који је толико претећи да чак 250.000 Кинеза због њега превремено умире сваке године.

Предвиђања самих кинеских власти откривају како би та земља могла да остане без питке воде до 2030. године, а велике су шансе да држава у садашњем облику не доживи 2050. годину.

Извор: Ekspress.hr