У Тимочкој Крајини у плану изградња око 100 мини-хидроелектрана

0

На територији Србије према подацима са сајта Електросрбија.рс планирана је изградња преко 850 мини-хидроелектрана (МХЕ).

мини хидроелектране
Фото: Фејсбук

Око 100-ак мини-хидроелектрана у плану је да буде изграђено само на територији Тимочке крајине, а од поменутог броја – 19 на територији општине Књажевац, 10 на територији Сврљига, 9 на територији града Зајечара, 8 у општини Бољевац, 7 на територији општине Неготин и 5 у околини Бора. У плану је изградња МХЕ и на подручју општина Мајданпек, Кучево, Голубац и Жагубица.

Минулих дана у скупштиску процедуру према писању београдских медија ушле су и предложене измене Закона о планирању и изградњи, које би да на мала врата отворе могућност изградње малих хидроелектрана и на подручјима која за то нису предвиђена планским документима.

Да су овакве стрепње реалне, мисле и поједини добри познаваоци проблематике МХЕ у нашој земљи, док, с друге стране, у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре то категорички негирају и истичу да је циљ измене закона сасвим други и да се предложена измена уопште не тиче малих хидоелектрана.

На територији Зајечара у плану 9 мини-хидроелектарана

На подручју града Зајечара у катастру мини-хидоелектрана уписане су МХЕ у Табаковцу, Соколовици и Трнавцу са инсталираним протицајем воде од 40.000 м3/секунди, са снагом око 5.000 кW и производњом од 15 до 22 милиона кWх годишње.

Мини-хидроелектране мањег капацитета у плану су и на Црном Тимоку и то 2 код села Звездан, једна у Гамзиграду и једна у Метовници код Бора, као и 3 МХЕ на Грлишкој реци у Грлишту и у селима Леновац и Горња Бела река.

Детаљан списак изградње мини-хидроелектрана погледајте ОВДЕ.

Представници Градског одбора „Доста је било“ Зајечар на поменуту тему упозорили су јавност саопштењем у коме наводе да је Градска управа Зајечар издала решење за локацијске услове фирми „Нело Доо Добановци“ за изградњу минихидроцентрале „Трнавац“.

„Инвеститори који су изградили мале хидроелектране и за њих од Министарства енергетике добили статус повлашћеног произвођача електричне енергије, профитирају тако што им држава откупљује струју коју произведу, по унапред одређеним, вишим ценама. Новац којим држава врши откуп долази од грађана Србије, којима су због тога посебном накнадом увећани рачуни за струју“, кажу у ГрО „Доста је било“.

Они упозоравају да је у априлу 2018. године израђен пројекат мале хидроцентрале „Трнавац“ на Тимоку (локација је додељена по другом позиву још 2014. године) ,а као инвеститор пројекта појављује се Нело енерџи ДОО Добановци са власништвом над 11 хектара шуме у Градскову.

„Познато је да је уносан бизнис малих хидроцентрала резервисан за најмоћније људе из власти или њима блиске особе. Локална власт, снисходљива и подмитљива, учиниће све да удовољи захтевима моћника у компанијама са прикривеним власништвом како би они наставили да несметано профитирају на уштрб наших грађана и уз ненадокнадиву штету коју наносе животној средини. „Доста је било“ се противи изградњи минихидроцентрала на рекама Србије које спроводи мафија блиска Српској напредној странци, јер је то под њиховим патронатом подухват трајне деградације животне средине и услова живота људи, зарад личног интереса и профита појединаца блиских власти“, наводи се у саопштењу.

Фото: Бор030

Мештани Злота и Сумраковца протестовали против изградње МХЕ

Мештани села Злот и Сумраковац организовали су већ неколико протестних скупова против изградње мини-хидроелектране (МХЕ) на Злотској реци.

Мештани су забринути јер сматрају да ће остати без воде од које им директно зависи егзистенција, јер се ова вода користи за пиће, као и у пољопривредне стврхе.

На територији Бора и Бољевца планирано је укупно 13 мини-хидроелектрана на Бељевини, Црном Тимоку, Злотској и Брестовачкој реци.

Александар Миликић / Фото: Бор030

Миликић: Град Бор забрањује мини-хидроелектране на својој територији

Градоначелник Бора Александар Миликић изјавио је у уторак, 21. јануара да су издате дозволе за изградњу мини-хидроелектрана (МХЕ) истекле и да ће оне бити забрањене на територији града Бора.

Градско веће је на 46. седници одржаној поменутог дана усвојило Предлог Закључка о спровођењу јавне расправе о Нацрту Одлуке о изради измена и допуна Просторног плана општине Бор.

Јавна расправа ће бити спроведена од 26. јануара до 3. фебруара, а према речима градоначелника измене и допуне Просторног плана се доносе како би се спречила изградња МХЕ на територији града Бора.

Катарина Голубовић, Зајечар онлајн

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.