Преминуо Зоран Модли –  „Вечити радијски дечак“

Са таласа Радио Лагуне у недељу 23. фебруара, стигла је тужна вест.

зоран модли
Зоран Модли

Чувени радио водитељ и некадашњи пилот Зоран Модли преминуо је у недељу, у 72-ој години живота, објавила је та радио станица.

На Лагуни и још неколико локалних радио станица у Србији последњих година емитована је Модлијева емисија Заир – Закон акције и реакције.

Покренуо ју је 2000. године на станици Радио Београд 202, на чијим таласима је слушана годину дана.

Пре каријере радио водитеља, Модли је почетком седамдесетих у београдским дискотекама био диск-џокеј.

Радију се посветио осамдесетих, а популарност стекао као водитељ емисије Вентилатор 202, која се емитовала до 1987. године. Од маја 1993, на таласима тада новооснованог радија Пингвин, водио је емисију Модулације.

Осим радијском миксетом, волео је да управља и авионима, па је радио и као професионални пилот и инструктор летења.

После више од 20 година проведених у ЈАТ-у, где је управљао Боингом 727, наставио је да пилотира у приватној авио-компанији Принц Авијација, све до 15. јула 2010. године, када је доживео удес на аеродрому Брач склизнувши са писте млазним пословним авионом. Авион је изгорео, али су посада и путници изашли неповређени.

Познат је и по томе што је први у Србији водио радио емисију из пилотске кабине.

Издао је и плочу Зоран Модли и летећа дискотека и био је уредник једне рубрике у музичком магазину Џубокс.

Модли је са Бором Ђорђевићем почетком 1975. године основао групу Хајдук Станко и јатаци, у којој је био певач, али су имали само два сингла – На путу за Стамбол и Анђелија, чувај се Турака.

Написао је и издао седам књига намењених популаризацији пилотског позива.

Зоран Модли је говорио да будућност радија не зависи од радија него „од нас који на радију радимо, а да од нас самих зависи и да ли ћемо га поново хуманизовати и ставити у службу грађана“.

Многобројни корисници друштвених мрежа опраштају се од „вечитог радијског дечака“ Модлија.

Модли је почео каријеру диск-џокеја почетком седамдесетих година двадесетог века у београдским дискотекама.

Издао је плочу „Зоран Модли и летећа дискотека“ и био је уредник једне рубрике у музичком магазину Џубокс. Модли је са Бором Ђорђевићем почетком 1975. године основао групу „Хајдук Станко и јатаци“, у којој је био певач, али су имали само два сингла.

зоран модли
Зоран Модли / Фото: Википедија

Био је веома популаран радио водитељ током осамдесетих када је имао емисију „Вентилатор 202“, све до 1987. године. После тога се посвећује више каријери пилота путничких авиона.

Емисију „Модулације“ Модли почиње на тада новооснованом радију Пингвин у мају 1993. године. Од 2000. покреће емисију „Заир“ (Закон акције и реакције) која је годину дана емитована на радију Београд 202, а данас се емитује на београдском Радију Лагуна и на више независних радио станица у Србији и региону.

С обзиром на то да је радио и као професионални пилот и инструктор летења, Модли је писао и књиге намењене популаризацији пилотског позива и то укупно седам.

БиБиСи на српском

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.