„Били смо најсиромашнији у целој Шумадији, слепи отац нас је издржавао копајући бунаре“ Никодије одрастао без ичега, сад има невероватно вредну колекцију

Већ пола века трговац Никодије Срећковић слаже експонат по експонат у свом дворишту које се налази на пола пута између Раче и Крагујевца. И готово да нема места у кући, на крову гараже или дворишту које није крцато и то од пода до крова. Последњих двадесет година није радио попис, али према последњем бројању у његовој колекцији нашло се преко 20.000 разних предмета.

никодије срећковић
Никодије Срећковић / Фото: Рина

– Кућа у којој живим била је најсиромашија у читавој Шумадији, мој отац је копао бунаре после чега је остао без вида у 40. години живота. Од тада желим сам да обогатим своје домаћинство. Колекцију коју ја имам, скупљам од своје петанесте године и тако последњих педесет. За сваки експонат ја сам радио у надници како бих га на тај начин откупио и пренео код себе у свој етно музеј – прича за агенцију РИНА, Никодије из села Велико Крчмаре.

Он се поноси колекцијом која је сачувана чак из Првог и Другог светског рата, од кола до оружја и других предмета.

– Кола из Другог светског рата која су вукла два коња, на којима су седела и два војника, натоварени муницијом и храном, а са задње стране качили су топ који су вукли преко Солунског фронта. Успео сам да нађем и сеф из тог периода који је и даље исправан и откључава се са два кључа. Имам и немачку косачицу из тог времена коју су вукли коњи и она је такође исправна, њу је произвео немац Хартинг и она се и даље држи под кључем – додаје он.

Највећи део његовог дворишта заузимају бачве разних димензија, и у тој колекцији недостаје само једно буре.

– Ја као дете нисам запамтио да је мој отац имао иједно буре, ја сам то запатио и желео да имам, па сам сакупио велику колекцију бачви, и највећа је од 7.000 литара док је најмања коју имам од једне тоне, а сада трагам да нађем још једно буре па ћу тада да направим кафић и да ставим лежаљке – истиче Срећковић.

Никодије Срећковић
Никодије Срећковић / Фото: Рина

Има више од 50 ћилима

Његова дечачка жеља била је да заспи испод добро извезеног ћилима, коју је себи остварио тек када је напунио 18 година.

– Нисмо имали у кући ниједан ћилим, почео сам да сакупљам и доспео сам до колекције од 50 комада, ручно израђених које сам поставио на ограду да красе кућу.

Полице и ормари у његовој кући пуни су разних предмета, и на самом улазу стоји немачки шлем из Другог светског рата

– Јасно се на овом шлему виде две рупе од метка, он је пробио леву страну шлема и изашао је на супротној страни и од силне детонације шлем је напукао преко пола, а војник који га је носио није жив.

Овај вредни сакупљач разних антиквитета, сакупља предмете из новије историје, па се у његовој збирци могу пронаћи комади са ликовима Тита и Драже и других предмета. Он потврђује да за 50 година вредног сакупљања његова колекција сада броји преко 100.000 разних експоната.

никодије срећковић
Никодије Срећковић / Фото: РИНА

РИНА