Мислав Хорват: Да ли Срби сами узрокују своје „Олује“?

Председница Градског већа Книна изјавила да ће: „Олују прославити у јуначком, хрватском, херојском граду Книну“.

операција олуја

Дана 31. августа 1941. Јадарски четнички одред под заповедништвом потпуковника Веселина Мисите ослободио је први град у окупираној Европи – Лозницу. Четници су заробили 93 немачка војника. Били су то први заробљени нацистички војници у Другом светском рату. Када би данас неки политичар у Србији изјавио да иде у Лозницу, херојски српски град – одмах би га напали да живи у митовима, да је то ратна демагогија, да мора променити свест… Иако је Лозница заиста српски град и град херој, а Книн нити херојски град, кад у њему није било никакве борбе, хрватска војска само је ушетала у њега, нити је икад у прошлости био хрватски, јер је у њему све до 1995. живело 90 одсто Срба.

Сваки народ има своје битке које слави и памти, али не знам за народ који слави битку у којој је био 10 пута бројнији и у којој је без борбе ушетао на празну земљу, где је палио куће и убио старце који су били преслаби да побегну. Олуја је највећа хрватска победа. Јадан је народ којем је то победа. 300 000 хрватских војника и полицајаца и припадника 5. корпуса Армије БиХ уз помоћ НАТО авиона напало је 28 000 слабо наоружаних крајишких војника, од којих су многи били старији од 50 година. Размера је био десет на једног. У теорији ратовања, за победу је довољно 3 на 1, а са логистиком какву је имала хрватска војска довољно је било и 1 на 1.

Замислите да десет људи пребије једног и да се сваке године састају и славе како су пребили тог једног несретника. Да ли би нормалан, частан човек то могао да слави? Да ли би нормалан, частан народ могао да слави протеривање 220 000 људи са њихових вековних огњишта? Да ли би нормалан, частан народ могао да слави покољ 2 000 људи?

Занимљиво је да Вучић тражи од Срба да промене свест, а зашто хрватски политичари не траже од Хрвата да промене свест него је цела Хрватска, на челу са Владом, Сабором, председником сваке године у Книну на прослави етничког чишћења? Хрватска влада позвала је грађане да на своје куће окаче заставе, плаћа наступ екстремистичког певача Томпсона, дозвољава усташка оргијања у Крајни… Хрвати, тзв. Бошњаци и Албанци свој идентите граде на србофобији и демонизацији Срба, а Дачић каже да Србима не требају топови. Њему не требају, јер би они и да ИСИЛ окупира Србију седео у влади.

Пленковић је изјавио да је Олуја спречила нову Сребреницу, иако је у Олуји убијено двоструко више српских цивила, него што је у Сребреници стрељано Насерових муџахедина. Можда је онда и Јасеновац спречио нове Сребренице, јер би потомци стотина хиљада Срба покланих у НДХ сигурно једног дана убијали Исиловце. Пленковић је хтео да подвали да би Срби заузели Бихаћ, да није било Олује, што је ноторна глупост, Бихаће је тада био пун армије БиХ и оружија, подмазан арапским милионима и војска Републике Српске могла би га освојити само уз жртве што ником на крају рата није падало на памет (осим тога српска војска је неколико пута током рата могла ући у Бихаћ, па је одустала да се не деси егзодус и јер су војници Фикрета Абдића били жељни освете).

Политичарима који воде Србију поручио бих да не шаљу поруке Хрватима из сигурности београдских фотеља. На тај начин у још гори положај доводе оно мало Срба у Хрватској. Нема смисла да се баве Хрватима, треба да се баве собом. Треба да се запитају зашто се Србима десила Олуја?! И зашто се Србима дешавају Олује?! Да ли својом пасивношћу, расрбљеношћу, а екстремним случајевима и аутошовинизмом сами узрокујемо своје Олује? Зашто смо у 20. веку своје победе и милионе жртава, своју круну и веру дали да би стварали нове нације и нове државе на српској крви? Зашто смо мењали славу, косовски завет и ћирилицу за југославенство, комунизам и титоизам, а данас за евроунијатство?

Да ли се народ који нема своје симболе, светиње, завете, хероје уопште може назвати народом? Или је то руља следбеника филозофије дебелог црева – „главно да имам леба да једем, па макар и НДХ окупирала Србију“?! Након небројних векова бивстовања српски се народ налази пред судбоносном одлуком: или ће Срби научити да мисле српски или ће нестати. Срби морају поново изградити своје институције, открити истину о својој славној историји, одати поштовање својим херојима, а одрећи се издајника, морају имати заједничке циљеве, стратегију и приоритете, који су важнији од ситних личних интереса. Национално свесном и поносном народу се не може десити „Олуја“.

Погледајте овај исечак из хрватског докментарца, како су Хрвати доживели катастрофу у једином мјесту у Крајни где су им Срби пружили отпор, у Петрињи. Лако је ушетати у празна села, палити куће и убијати старце, па то онда славити као највећу победу.