Југ Србије крије богата налазишта сребра, злата, бакра, цинка, олова…

Најновија вест која се ових дана појавила јесте да је канадска истраживачка фирма „Медголд рисорсис“, која је раније наговестила да је у јужној Србији, на самој граници са Бугарском и Македонијом, пронашла одличне индикаторе да се у том крају налазе богата налазишта племенитих метала – сада и потврдила те резултате.

Медголд рисорсис
Лесковац, Рудник Леце / Фото: М. Ивановић

Из те компаније наводе да су на само једној локацији у оквиру пројекта под називом „Тламино“ пронашли око седам милиона тона руде, са око 680.000 унци, односно 19,3 тоне злата, вредних нешто више од милијарду долара, а испитивања се и даље настављају.

Мирослав Игњатовић из Удружења за енергетику и енергетско рударство Привредне коморе Србије каже за Танјуг да у Србији постоји 200 експлоатационих и 127 истражних поља у којима се обављају велика истраживања.

У Србији влада експанзија рударских активности, у рудном благу Србије „крију“ се значајне количине различитих метала и неметала, а тренутно је најзаступљенија експлоатација бакра, олова, цинка, сребра, злата…

Стручњаци из ове области указују да је важно да се паралелно са отварањем рудника, развија и пратећа индустрија како би се максимализовала корист саме сировине, и да је приметно да далеко већа пажња почиње да се посвећује заштити животне средине у рударском сектору него што је то био случај раније.

Наводи да ће се у наредном периоду добити јаснија слика о перспективи самог лежишта и истиче да је приметно да у овој години далеко већа пажња почиње да се посвећује заштити животне средине у рударском сектору.

Фото: Илустрација

„Пројекат Катастар рударског отпада који је трајао три године обезбедио је Србији јасну слику када је реч о овом отпаду, што представља основу за анализу стања животне средине и планирање даљих корака за решавање питања овог отпада“, наводи саговорник Танјуга.

Танјуг