Немачка одобрила тестирање вакцине за корону на људима, зна се када би требало да буде спремна

0

Прва фаза тестирања на људима се спроводи на групи добровољаца и у тој фази се истражује да ли је вакцина уопште безбедна.

вакцине
Фото: Илустрација

Немачки Паул Ерлих институт (ПЕИ) данас је саопштио да је одобрено прво тестирање вакцине против корона вируса на људима.

ПЕИ са седиштем у Лангену је у Немачкој водећа институција у потрази за вакцинама и надлежна за издавање одобрења.

Први човек ПЕИ Паул Цихутек на конференцији за штампу рекао је да је институт у борби против корона вируса одобрио прву фазу тестирања, те да очекује да ће вакцина бити спремна на пролеће идуће године.

Прва фаза тестирања на људима се спроводи на групи добровољаца и у тој фази се истражује да ли је вакцина уопште безбедна, да ли наноси штету, пошто је до сада у предклиничким анализама вакцина тестирана само на животињама.

У другој фази се нова вакцина затим тестира на више хиљада људи са циљем да се установи да ли има одговарајуће деловање против короне и да ли штити људе од заразе.

Циљ је да се створи имунитет код вакцинисаних особа, а уз то мора бити анализирано и колика доза вакцине је потребна да би деловала.

У трећој фази вакцина се тестира на узорку до 20.000 људи, са циљем утвђивања деловања вакцине на тако великом броју и како би се установило има ли пропратне појаве, јер је услов за одобрење вакцине да је максимално безбедна.

од грипа умрло деветоро
Вакцинацијом против грипа / Фото: РТРС

После три клиничке студије на људима Институт ће у хитном поступку проверавати да ли су тестови спроведени исправно и након тога даје се одобрење за производњу вакцине.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.