МИРА АДАЊА ПОЛАК: Муж је глава породице! Ја се никада ни са једним мушкарцем у животу нисам надметала!

Чувена новинарка Мира Адања Полак (79) деценијама је у браку са човеком њеног живота, Мартином Дарком Полаком.

мира адања полак
Мира Адања – Полак / Фото: Facebook

Због њега је својевремено умела да одложи веома битан интервју и врати се из Америке у Србију. Није се смирила док му није родила дете, а често воли да се нашали и каже да јој је то пошло за руком тек из деветог пута, те да се у томе можда и највише огледа њена упорност и истрајност.

Мирин муж је ракетни инжењер, који, како славна новинарка тврди, није много заинтересован за њене емисије, као што уосталом то нису ни син Марко, снаја и троје унучића.

Мира породицу увек ставља на прво место, а улогу супруге, мајке и баке посматра као нешто свето. За себе тврди да је патријархална жена, што је по њеном мишљењу срж складног брака.

– Зна се ко је у кући најстарији, муж, ко други. Муж је глава куће и то поштујем. Мислим да је у основи свих брачних размирица управо тај исфорсирани сукоб надлежности, та потреба неких жена да, без икаквог истинског разлога, преузимају на себе прерогативе који припадају мушкарцима. Зашто, чему, па улоге су одавно подељене?! Свако нек игра своју и – мир у кући. Кажем то по цену да ме оптуже да сам конзервативна и традиционална. Ја се никада ни са једним мушкарцем нисам надметала и зато, ваљда, никада нисам ни доживела од њих понижење или неку другу непријатност – рекла је раније Адања и додала:

– Када сам, рецимо, имала заказан интервју са Кисинџером, мој супруг је затражио од мене да сместа седнем у авион и да се из Њујорка вратим кући. То сам и урадила, а испоставило се да сам таквом одлуком обезбедила код саговорника могућност да интервју добијем следећи пут. То су ти слатки и горки ризици нашег посла.

мира адања полак

Брачну срећу Полакових употпунио је долазак сина којег је Мира донела на свет, претходно се тешко носећи са чак осам побачаја. О улози мајке и баке умела је да каже:

– Не знам, мислим да сам била добар родитељ. Онако како су васпитали мене, сестру и брата, тако сам и ја васпитала своје дете. Тешко је одупрети се моделу који сте добили од родитеља, а нешто, право да вам кажем, и не видим да је био лош. Можда сам ту и тамо штогод морала да осавременим, али у основи то је то. Поштовала сам право сина на сопствено мишљење, нисам му се мешала у живот, нисам натурала савете, настојала сам, а и данас се трудим да му помогнем кад год то од мене затражи. Поштујем снају, а унуку обожавам. Биле смо нас две на једном дечјем рођендану и тада сам је видела у акцији. Ушла је на непознат терен, међу непознате људе, у секунди је нашла човека коме ће да се успентра на крило и који ће да јој исече парче торте. Када сам видела како се снашла, рекла сам у себи: „Ово је генетика“

Мира Адања Полак рођена је ратне 1942. у Будимпешти, од оца Соломона, лекара и једног од оснивача ВМА, и мајке Катарине, историчара уметности. Одрастала у Београду са сестром Горданом и братом Ђорђем. Дипломирала клиничку психологију, бавила се маркетингом, била и шеф стјуардесама „Авиогенекса“. Пре телевизије писала је за Политику, Дугу, Базар, а касније је сарађивала и за светске медије попут часописа Пипл, Ројалити, америчку телевизију АБЦ, британску ИТН итд. Говори српски, енглески, француски, мађарски и италијански језик. Постала је препознатљива по специфичним путописима које приказује у оквиру чувене емисије „Мира Адања Полак„.

Стил, Блиц

1 коментар

  1. АКО ЈЕ ОВО ГОРЕ НАПИСАНО СВЕ ТАЧНО ОНДА СВАКА ЧАСТ . ЖЕНА НА СВОМ МЕСТУ И СА ПОТПУНО ИСПРАВНИМ РАЗМИШЉАЊИМА.

Comments are closed.