Зашто Павелић у хрватским очима постаје издајник

Највећи крвник за српски народ, поглавар усташке НДХ, поред бруталних злочина које је извршио над Србима, данас ни хрватима није претерано драг, пише бањалучки портал АТВ.

НДХ

Поврх тога што у свом народу имају фашистичког вођу, Хрватима данас сметају и уступци Павелића пред Италијом и Немачком које су му биле савезнице, те га због тога називају издајником.

Ипак, Хрвати му не замерају злочине које је вршио у НДХ, њих умањују, али му зато замерају давање „хрватске територије“.

Анте Павелић је одговаран и за највећу издају у хрватској, тврде историчари. 18. маја 1941. у Риму су једним потписом фашистичкој Италији предане хиљаде квадратних километара „хрватског територија“.

Готово цела Далмација, градови Задар, Шибеник и Сплит, острва Раб, Крк, Вис, Ластово, Корчула и Мљет, велики делови Хрватског приморја и Горског котара, све је то слуганским потписом Анте Павелића дошло у руке фашистичке Италије.

Ради се о Римским уговорима. Био је то само доказ онога што се већ знало – месец дана раније успостављена такозвана Независна Држава Хрватска створена је само како би послужила за задовољавање италијанских и немачких интереса, тврди хрватски Индекс.

Издајничким уговором Павелић је на милост и немилост фашистичкој Италији предао око 400.000 Хрвата и незнатан број Италијана. Још раније, после Првог светског рата, Рапалским уговорима Италија је преузела Истру, Ријеку и делове обале. Управо су у Павелићу Италијани видели човека који може да испуни њихове апетите за хрватском обалом, па није ни чудо што су га годинама пре рата у тајности обучавали и подржавали, чекајући повољан тренутак кад ће у ратном лудилу своју марионету поставити на власт у Хрватској.

НДХ
„Издајник“, према најновијој хрватској историји.

Предаја територија била је само једна од поданичких ствари на које је усташка власт без поговора пристала. Наиме, договорено је да НДХ неће у већем делу приморја и унутрашњости подизати никакве војне објекте нити држати ратну морнарицу. Италија је интересну сферу у НДХ поделила на три зоне. Прва је зона одмах прикључена Италији, друга је постала демилитаризована, односно снаге НДХ нису смеле ту да граде војне објекте. Трећа, најудаљенија од мора, била је под контролом НДХ. Наравно, усташке слуге фашиста обвезале су се плаћати трошкове италијанске војске на својој територији.

Италија је 1943. године капитулирала, а НДХ се домогла предатих територија славећи то као своју велику победу. Но, то није било дугог века. Године 1945.Немачка је изгубила рат, а тиме је пропала идеја о НДХ. До тада су готово целу Далмацију и Истру ослободиле партизанске јединице.

АТВ