КАДА ЋЕ БАКЕ И ДЕКЕ ПОНОВО МОЋИ ДА ЗАГРЛЕ УНУКЕ? Одговор вам се неће допасти!

Питање које наше најстарије суграђане можда и највише интересује у овом трентку, а није ни укидање мера, ни којим ће данима и у које време тачно моћи у шетњу и куповину јесте – када ће поново моћи да загрле унуке.

укидање мера
Фото:: Илустрација

Нажалост, обесхрабрујући одговор стиже од наших стручњака. Али, ако је за утеху, то је за добро свих наших бака и дека, пише Блиц.

Епидемиолог Предраг Кон оценио је данас да ће најважнија ствар током лета по питању тока епидемије Ковида-19 бити управо забрана контаката са старијим грађанима, указујући да то треба увелико да буде познато свима у друштву.

Он је још једном нагласио значај бриге о старијима, те позвао све да очувају свест да је најважније да се избегавају контакти са њима, како би, додаје, они преживели.

– Забрана контакта и надаље постоји, то је најважније запамтити. Мора да нам остане у свести да морамо да штитмо старије од 65 година. Не само да се они штите сами, но и ми да их штитимо – истакао је Предраг Кон на јучерашњој конференцији за медије.

Багером против карантина

Оно што наши стручњаци константно понављају јесте то да су управо старији најосетљивија група људи која може да оболи од Ковида-19, а да притом последице буду са смртним исходом. Стога на њих посебно мора да се обрати пажња.

Зато су мере које су првобитно уведене биле оне којима се грађанима старијим од 65 у урбаним срединама, односно 70 година у руралним подручјима, забрањује сваки излазак из куће, осим када то није одлазак код лекара или у време предвиђено за набавку.

Такође, савети су били да деца, поготову она испод 10 године, не би требало да посећују своје баке и деке док епидемија вируса не прође.

Наши најстарији суграђани су добили могућност да сада могу шетати свакога дана у трајању од сат времена у периоду између 18.00 часова и 1.00 сат после поноћи, највише шест стотина метара од места становања. Али у то време, њиховим унуцима кретање није дозвољено, а као што смо већ нагласили, није ни препоручљиво да се састану.

Колико такви сусрети могу да буду ризик по најстарије објаснила је за Блиц проф. др Нада Куљић Капулица, вирусолог на ВМА.

Пензионери у шетњи / Фото: Оливер Бунић, РАС Србија

– Старији суграђани су до сада били без контаката, деца нису ишла у школе или вртиће, тако да су и они делимично сада заштићени од вируса. Оно што је вероватно јесте да деца развијају антитела на вирус две недеље уколико се њиме заразе, а после месец дана они су потпуно безбедни, те тада не могу никога заразити, па ни своје најближе. Међутим, с обзиром на то да деца још увек немају антитела и да је могуће да у сваком тренутку они вирус носе потпуно асимптоматски, и даље не зна када би своје време могли да проведу са бакама и декама – објашњава проф. др Куљић Капулица.

Нада Куљић Капулица / Фото: Приватна архива

„Најгора опција да децу сада чувају баке и деке“

Имунолог Срђа Јанковић говорио је синоћ за Н1, о томе због чега и даље не би било добро да децу чувају баке и деке.

– Важна чињеница је да у овој сиутацији када се разни колективи враћају активностима, најгора опција убедљиво би била да баке и деке чувају децу оних родитеља који немају алтернативе, а то избегавамо управо овим отварањем вртића. Ризик ту, наравно, није занемарљив, али ако све предузмемо што се може предузети свешћемо га на минимум и свакако ће бити много мањи него ризик који бисмо имали када би деца била са бакама и декама – истакао је Јанковић.

Срђа Јанковић / Фото: Слободан Миљевић, Танјуг

Оно о чему се тренутно много говори је такође одлазак деце у вртиће, као и то да ли постоји шанса да се они тестирају пре самог одласка у колектив са пуно деце.

– Када почну вртићи да раде, најосновније је да посебно оне васпитачице које су биле ангажоване, буду тестиране. Што се деце тиче, то није обавезно, али обавезујући је тај лекарски преглед, као и приликом формирање дечјих колектива увек. Код предшколских колектива то је нешто што мора да се изведе. Још нема званичног, објављеног упутства за вртиће, они треба да почну да раде 11. маја, а ово што преносим је из тих нацрта. Има неких 35 тачака које је градски Завод припремио и између осталог је и то наведено – нагласио је Кон.

Само онлајн са бакама и декама

Са психолошког апекта гледано, и бакама и декама али и њиховим унуцима, тешко пада то што не могу бити блиски са својим бакам и декама.

Како је за Блиц саветовала психолог Николина Милосављевић, у складу са дететовим годинама треба објаснити како се морају понашати са својим бакама и декама, а да буду сигурни да се неће заразити.

– Уколико је дете млађе од 3 године, веома је тешко речима детету објаснити да када је у истој просторији са својим најближима њих не сме да загрли и да мора да држи раздаљину, тако да би за њих најбоље било да контакте одражавају онлајн – објашњава Милосављевић.

Фото: ЕПА

Ако је пак дете има између 3 и 6 година, онда са њима важно искомуницирати на правилан начин. Њима се најбоље може објаснити кроз алегоричне приче због чега они још не смеју прилазити близу својим бакама и декама.

– Деци старијој од шест година најлакше је свакако објаснити тренутну ситуацију, али је то најбоље учинити кроз постављање питања, као на пример: „шта мислиш зашто је важно да се не грлимо?“. То је чак пожељно да ураде и саме баке и деке када разговарају са својим унуцима – објашањава психолог.

Миљана Вранић, Блиц