ЦРНОГОРСКА ПОЛИЦИЈА БЛОКИРАЛА ОСТРОГ: Забранили верницима да приђу манастиру! Амфилохије: Очекујемо и од власти да испоштују Светог Василија (ВИДЕО)

Црногорска полиција синоћ није дозвољавала верницима да приђу манастиру Острог. 

свети василије острошки
Манастир Острог/ Фото: Профимедиа

Како јавља портал ИН4С, полиција не дозвољава верницима који иду пешке ка манастиру Острог да прођу.

Полицијска возила су постављена близу Даниловграда, на скретању ка манастиру Ждребаоник.

Портал још наводи, позивајући се на изјаве верника са лица места, да полиција није навела из ког разлога им не дозвољава да прођу.

ИН4С додаје и да су јуче, раније у току дана, припадници црногорске полиције фотографисали манастир Острог и порту.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је у суботу да очекује да ће хиљаде људи 12. маја доћи у манастир Острог, као што су то чинили и раније на Дан светог Василија Острошког.

Он је рекао да ће 12. маја служити литургију у манастиру Острог.

Стотину верника Српске православне цркве спречено је јуче у касним поподневним сатима и синоћ да настави пут ка манастиру Острог поводом сутрашњег празника Светога Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца. Православни верници кренули су јуче из Подгорице, а прикључиле су им се и групе из Спужа и Мартинића. На бочном излазу из Даниловграда, у близини манастира Ждребаоник, у месту Секулићи, спречиле су их полицијске барикаде и вратиле назад. Десетине полицајаца и неколико аутомобила МУП–а Црне Горе, блокирали су пут ка Острогу, који води од Ждребаоника, преко Винића, до светиње. У међувремену, сви путеви из Подгорице и Никшића, који се рачвају са главне магистрале и који воде ка највећој православној светињи у Црној Гори, управо су блокирани.

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, гостујући синоћ у емисији “Интернет литија” рекао је да ће Црква у данима прославе Светог Василија, као и до сада испоштовати препоруке НКТ, али да очекује да и представници власти и полиције испоштују Светог Василија.

острог
Фото: Митрополија ЦП

“Не занемарујемо ми телесно здравље, многи који долазе у Острогу добијају исцјељења од многих телесних слабости и болести, али Свети Василије нам дарује и духовно исцјељење, зато очекујем да ће они који су у могућности доћи да цјеливају његове Свете Мошти, придржавајући се свих препорука здравствених институција, такође очекујем да полиција неће спречавати вјернике да долазе у Острог”, рекао је Митрополит Амфилохије гостујући у “Интернет литији”, која је синоћ емитована са платоа горњег Острога.