Ватромет и молитва у Аја Софији: Турска обележила освајање Цариграда (ВИДЕО)

1

У Аја Софији у Истанбулу одржана је муслиманска молитва поводом обележавања 567. годишњице заузимања Цариграда, а власти Турске су организовале „Фестивал покоравања“ код зидина цркве, преноси турски портал Аа.ком.тр.

заузимање цариграда
Муслимански хоџа за време молитве у храму Свете Софије у Истанбулу / Фото: АП

На почетку фестивала приказан је снимак маршруте којом је султан Османског царства Мехмед II Освајач прошао улицама Цариграда и стигао до Аја Софије.

У Аја Софији прочитана је „Сура Освајање“, а после тога су присутни клањали џума-намаз (молитва петком). То је сећање на молитву коју је султан Мехмед одржао у Аја Софији после пада Цариграда, 29. маја 1453. године. Због епидемије вируса корона председник Турске Реџеп Тајип Ердоган није био присутан у Аја Софији, али је пратио догађаје виртуелно.

Фестивал је завршен ватрометом.

Спутњик

1 коментар

  1. Гледајмо браћо Срби и сестре Српкиње и учимо од непријатеља како се брани вера у Бога и у своје достојанство пред Богом. Па кад њима – освајачима – не пада на памет да се стиде своје историје, нити да мољакају било коју од великих сила за подршку и ,,благослов“, за шта ког ђавола ми треба било ком банкарском зеленашу да се правдамо и извињавамо? Ради шаке сребрника? Ради тапшања по рамену? Ако пред неким треба да се поклонимо то је Бог па св.Сава заједно са осталим Богољубивим и родољубивим Србима који су намерно или немарно гурнути у заборав. Наш заборав. Ако смо ми њих заборавили они нас сигурно нису.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.