Живео је само 44 године, а остварио НЕВЕРОВАТНА ДЕЛА – Био је писац и лекар, а његовим доброчинствима не зна се број

15. јула 1904. године, преминуо је Антон Павлович Чехов. Поред тога што је био велики писац, био је и велики човек.

антон павлович чехов
Гроб Антона Павловича Чехова и супруге на московском гробљу Новодевичје / Фото: З. Миљевић, Хронограф

За 44 године живота, од којих је половину боловао од туберкулозе која га је и одвела у смрт, писац није само написао чувена дела (20 томова светски прослављене прозе), него је и учинио много добрих дела, између осталог и ова:

– Саградио је четири сеоске школе, звоник, ватрогасну станицу за сељаке, пут до Лопасње – супротстављајући се пасивном отпору Земства (орган локалне самоправе), уображености извођача радова и равнодушности сељака.

– Основао је у Таганрогу јавну библиотеку и поклонио јој преко 2000 својих књига; а током 14 година непрестано је допуњавао њен фонд.

– Пожуривао је изградњу првог московског јавног дома (с библиотеком, читаоницом, салом и позориштем), бринуо да Москва добије клинику за кожне болести, уз помоћ сликара Иље Рјепина основао је Музеј сликарства и лепих уметности у Таганрогу, покренуо је изградњу прве станице за биолошка истраживања на Криму.

– Док је живео у Мелихову, сваке године је као лекар примао више од хиљаду болесних сељака сасвим бесплатно и снабдевао сваког од њих лековима.

– У време колере, у својству среског лекара, сам, без помоћника, опслуживао је 25 села.

– Извео је херојско путовање на острво Сахалин, сам је урадио попис целог насеља на острву, написао књигу „Острво Сахалин“ доказавши бројевима и чињеницама да је принудни рад у царству „безвредно пражњење имућних и ситих над обесправљеном људском личношћу.“

– Први је почео да пописује и отвара здравствене картоне затвореницима, што до тада није била пракса.

– Помагао је хиљадама људи (садржај многих писама Чехову у каталогу сабраних дела формулисани су овако: „Захвалност за добијени новац …“, „Захвалност за посредовање у добијању посла…“, „Захвалност за труд око пасоша…“ итд ).

– У разореном Мелихову посадио је око хиљаду стабала вишње и засејао огољене шумске парцеле јелама, кленовима, боровима, храстовима, аришима; на спаљеној прашњавој земљи на Криму посадио је трешње, палме, кипарисе, јорговане, вишње, дудове, рибизле и предиван цветњак.

То су само нека од добрих дела великог Антона Павловича Чехова.

Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.