Живео је само 44 године, а остварио НЕВЕРОВАТНА ДЕЛА – Био је писац и лекар, а његовим доброчинствима не зна се број

15. јула 1904. године, преминуо је Антон Павлович Чехов. Поред тога што је био велики писац, био је и велики човек.

антон павлович чехов
Гроб Антона Павловича Чехова и супруге на московском гробљу Новодевичје / Фото: З. Миљевић, Хронограф

За 44 године живота, од којих је половину боловао од туберкулозе која га је и одвела у смрт, писац није само написао чувена дела (20 томова светски прослављене прозе), него је и учинио много добрих дела, између осталог и ова:

– Саградио је четири сеоске школе, звоник, ватрогасну станицу за сељаке, пут до Лопасње – супротстављајући се пасивном отпору Земства (орган локалне самоправе), уображености извођача радова и равнодушности сељака.

– Основао је у Таганрогу јавну библиотеку и поклонио јој преко 2000 својих књига; а током 14 година непрестано је допуњавао њен фонд.

– Пожуривао је изградњу првог московског јавног дома (с библиотеком, читаоницом, салом и позориштем), бринуо да Москва добије клинику за кожне болести, уз помоћ сликара Иље Рјепина основао је Музеј сликарства и лепих уметности у Таганрогу, покренуо је изградњу прве станице за биолошка истраживања на Криму.

– Док је живео у Мелихову, сваке године је као лекар примао више од хиљаду болесних сељака сасвим бесплатно и снабдевао сваког од њих лековима.

– У време колере, у својству среског лекара, сам, без помоћника, опслуживао је 25 села.

– Извео је херојско путовање на острво Сахалин, сам је урадио попис целог насеља на острву, написао књигу „Острво Сахалин“ доказавши бројевима и чињеницама да је принудни рад у царству „безвредно пражњење имућних и ситих над обесправљеном људском личношћу.“

– Први је почео да пописује и отвара здравствене картоне затвореницима, што до тада није била пракса.

– Помагао је хиљадама људи (садржај многих писама Чехову у каталогу сабраних дела формулисани су овако: „Захвалност за добијени новац …“, „Захвалност за посредовање у добијању посла…“, „Захвалност за труд око пасоша…“ итд ).

– У разореном Мелихову посадио је око хиљаду стабала вишње и засејао огољене шумске парцеле јелама, кленовима, боровима, храстовима, аришима; на спаљеној прашњавој земљи на Криму посадио је трешње, палме, кипарисе, јорговане, вишње, дудове, рибизле и предиван цветњак.

То су само нека од добрих дела великог Антона Павловича Чехова.

Хронограф