Брачни пар нестао 1942. године пронађен у истопљеном глечеру

Верује се да је пар упао у пукотину. Једнога дана 1942. године Франсин и Марселин Думулин су напустили своју планинску кућу и отишли да помузу своје краве. Ниједно од њих никада више неће видети свој дом, нити своје седморо деце. 

брачни пар нестао 1942.
Франсин и Марселин Думулин нестали 1942.

После 75 година, власти претпостављају да два „савршено очувана“ тела, откривена на једном швајцарском скијалишту које се отапа, припадају давно несталом брачном пару.

„Тела су лежала једно поред другог, изјавио је за швајцарски „Јутарњи лист“ директор скијашког комплекса „Ле Диаблере“ Бертран Шанен. „То су били мушкарац и жена обучени у одећу из времена Другог светског рата“, рекао је он.

брачни пар нестао 1942.
Тела пронађена у истопљеном глечеру

Уз посмртне остатке, Шаненови радници пронашли су ранце, лименке, ципеле и стаклену боцу. Изгледа да је пар упао у пукотину.

Иако ДНК анализе тек предстоје, ово откриће је ћерки брачног пара Думулин донело „дубок осећај смирености“.

Марселина Удри-Думулен, којој је сада 79 година, рекла је да никада није престала да тражи обућара Марселина (40) и учитељицу Франсин (37). Она и њена браћа и сестре раздвојени су и смештени у различита домаћинства, пошто су њихови родитељи нестали. Током деценија су изгубили међусобни контакт.

нестао брачни пар 1942.
Ле Диаблере, Швајцарска

„После неког времена, ми деца смо раздвојени и смештени у разне породице“, испричала је Удри-Думулен о својој браћи и сестрама. „Сви смо ми живели на том подручју, али смо се отуђили“. Иако је то несумњиво тужан догађај, она неће носити црнину на предстојећој сахрани.

„Мислим да би бела одећа била много прикладнија“, рекла је она за „Јутарњи лист“ . Бело симболизује наду коју нисам никада изгубила.

И док је одмрзавање глечера донело наду породици Думулин, остатку света оно представља нешто сасвим друго.

Како глобално отопљавање наставља да убрзано отапа глечере, планине које су они вековима спајали почињу да се распадају.

Велике поплаве, лавине и одрони постају редовне појаве за швајцарске градиће расуте по региону – који се загрева значајно брже од већине других делова света.

Није искључено да ће се испод сребрног прекривача указати још нека тела.