Милановић: Ево ДОКАЗА да су Срби народ старији од Германа и Руса! (ВИДЕО)

Миодраг Милановић је прошле године објавио запажену књигу „Срби у позној антици и раном средњем веку“, а недавно се појавила и „Историја Ванала, Венеда и Бодрића“, ирског историчара Томаса Њуџента, историопис о Србима са севера Европе, коју је приремио и штампао у издавачкој кући „Вандалија“, специјализованој за наслове о древној српској историји.

миодраг милановић
Миодраг Милановић

У интервјуу за Хелмкаст Милановић се осврће на ова два наслова напомињући како је читалачка публика у Србији први пут у прилици да нешто више и подробније сазна о Србима који су насељавали Балтик и територије данашње Немачке, Пољске и Чешке.

Милановић, такође, даје увид у богатство писаних извора који сведоче о доласку Срба на Балкан. У питању су, углавном, сиријски и грчки хроничари и историчари.

У разговору се осврће на неке заблуде као што су тврдње да су Срби наследници древних Винчанаца или да су заправо Илири, Готи, Гети итд. закључујући како за те тврдње нема основа. Срби су древан народ, њихово име се прво помиње у историји индоевропљана и бесмислено је српску богату историју мешати са историјом било ког другог народа поготово је присвајати како то раде неки псеудоисторичари.

Миодраг Милановић је по образовању структурални антрополог.  Дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву. Аутор је низа прилога са темама из митологије, компаративне религије и историје. Аутор је књига из српске историје као што су: „Тајни живот Николе Тесле“, „Историјско порекло Срба“, „Српски стари век“, „Писани извори и коментари о историји Срба са хронологијом“. Живи и ради у Београду.