„Не тражимо одобрење Србије“: Харадинај позива на уједињење са Албанијом

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позвао је на уједињење такозваног Косова са Албанијом. „Не тражимо одобрење Србије за уједињење са Албанијом“, нагласио је Харадинај.

амерички стејт департмент
Фото: Shuterstock, AP/Visar Kryeziu

Харадинај је изјавио да уједињење Косова са Албанијом није повезано са споразумом који треба постићи са Србијом, него да је то унутрашња одлука Косова, објавила је приштинска Газета експрес, преноси Косово онлајн.

Појаснио је да Косово до уједињења са Албанијом „треба да дође на исти начин као што се догодило са војском, Трепчом или одлуком за независност“.

Истакао је да је „уједињење са Албанијом повезано са неколико догађаја“.

„Ако и даље остану препреке које је поставила Србија, али и део међународне заједнице везан за наша признања или чланство у НАТО, јер је безбедност приоритет, не преостаје нам ништа друго него да изађемо на референдум са Албанијом“, рекао је Харадинај.

Нагласио је да се захтев уједињење са Албанијом разликује од захтева из прошлости.

„Раније је тражено да унија добије одобрење Србије, сада не тражимо одобрење Србије“, нагласио је Харадинај.

Додао је да је циљ унија са Албанијом и да ће косовске институције наставити да постоје.

„Држава Косово ће бити у унији са Албанијом. Тренутне косовске институције остају. Одговорности Косова дате Уставом остају, тада би постојао Устав уније Косово-Албанија“, додао је Харадинај.

Према његовим речима пројекат „размене територија“ је пропао.

Додао је да ће се уколико он буде председник пронаћи друго решење, које ће се постићи консензусом између институција и странака.