Станковић: Стефан Немања је без крста представљен као паганин

1

Професор Филозофског факултета у Београду, византолог Влада Станковић, изјавио је јуче да је оснивач српске средњовековне државе Стефан Немања са мачем у руци представљен као „паганин, татарски устаник и рушитељ“.

споменик стефану немањи
Фото: Милан Тимотић, Бета

Споменик Стефану Немањи руског вајара Александра Рукавишњикова, откривен је синоћ на Савском тргу.

Рукавишњиков је претходно изјавио да је на захтев градских власти Београда морао да из Немањиних руку избаци крст и да постави мач.

Један од најцењенијих светских византолога професор Станковић је агенцији Бета казао да се Стефан Немања не може замислити без крста.

„Овим спомеником је прекројено 800 година српске историје. Стефан Немања је био велики световни владар, али обележје његове владавине није мач него паметна политика и духовна оријентација“, рекао је Станковић.

Одлука да се крст замени мачем, додао је он, је суштинско непознавање и поништавање значаја Стефана Немање и српске средњовековне државе.

„Мач јесте симбол моћи, али пут Стефана Немање није био пут одбеглог владара него борца за праву веру који је био укључен у сам центар тадашње светске политике. Мудра политика и непосредна повезаност са Цариградом је Немању водила кроз читаву каријеру“, рекао је Станковић.

Навео је да је Немања своју „прекретничку улогу“ у српској државности започео покрштавањем у византијско православље у епископској цркви Светих апостола Петра и Павла у Расу.

„Наредне деценије његове владавине су биле усмерене на грађење српске државе и ширење православне вере, а не на рушење било чега. Кроз читаву историју, од његове смрти 13. фебруара 1199. године у Хиландару па до данас, он је остао слављен као Свети Симеон“, рекао је професор.

Према његовим речима, кључни проблем овог споменика је погрешна перцепција да је Стефан Немања устаник који је узео мач у руке и све око себе порушио.

„Надреална је идеја споменика да Немања руши византијску власт. Нико од Немањића никада није истицао мач. Свети Симеон и његов син Свети Сава су постали свеправославни свеци. Они су Србију уредили по хришћанском светском поретку“, објаснио је Станковић.

На питање Бете шта симболизује постамент разбијеног византијског шлема, Станковић је казао да је истицање тог детаља потпуно „наопако и бесмислено“.

„Данашњи политичари не могу да схвате да је главни разлог успеха Стефана Немање, као световног владара и као монаха и после смрти као свеца, био у томе што је градио, а не што је рушио. Немања је био значајна личност у оквиру византијског система моћи и сигурно није ломио византијске шлемове“, казао је византолог.

Додао је да споменик Стефану Немањи ствара потпуно искривљену слику историје Србије.

„Власт је дозволила себи да преправља нешто што су записали сам Стефан Немања и његови синови Свети Сава и Стефан Првовенчани. Они су били изузетни људи у свом времену и изван граница српске државе и српске нације, а ми сада бришемо њихове исказе. Недопустиво је да на такав начин показујемо непоштовање према сопственој историји“, нагласио је Станковић.

Проф. др Влада Станковић

Додао је да се јавности беспотребно представља искривљена слика једне велике историје коју су исписали Стефан Немања и његови наследници.

„Не можемо бити толико арогантни да мислимо да знамо боље него што је знао и радио Стефан Немања или Свети Сава који је већ 1.208. године написао житије свог оца“, рекао је професор.

Станковић је оценио да су већина чланова жирија за одабир споменика Стефану Немањи били „исполитизовани научници и уметници и слуге сваког режима“.

„Споменик који је синоћ откривен на Савском тргу дефинитивно представља омаловажавање Стефана Немање односно Светог Симеона, јер је представљен антиисторијски и вођен је тренутним политичким интересима“, закључио је професор Станковић.

Бета

1 коментар

  1. Крст је у овом случају мање важан. Историја се не пише неким гвожђуријама-споменицима већ писаним, археолошким, архитектонским и другим уметничким документима. Прво, православље искључује и занемарује скулптуру и све што чини сенку као дело ђавола. Друго, скулптура-споменик је искључиво римско-паганско наслеђе.Треће,велики Стефан Немања није градио Рашку-Србију на некој коруби од Византије већ на њениој култури и православљу о чему сведоче и његове прве цркве у Топлици. Све остало је у власти новца, политике, прановерја и квазинационализма. Више бих волео да је споменик Немањи узорна болница, школа, институт, факултет.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.