ПРЕМИНУО САЊА ИЛИЋ: Оснивач „Балканике“ изгубио битку са опаком болешћу

Преминуо је музичар и фронтмен групе „Балканика“ Александар Сања Илић. Илић је умро у 70. години живота. Боловао је од леукемије, на коју се надовезао вирус корона, због чега је био на респиратору.

сања илић
Фото: В. Данилов, Новости

Рођен је 1951. у Београду. Његов отац је композитор Миодраг Илић Бели, а брат композитор Драган Илић који свира у Генерацији 5. Један од прадеда му је био академик Јован Жујовић, а други солунац и посланик Алекса Жујовић. Био је ожењен глумицом Златом Петковић.

Када је имао 12 или 13 година, написао је музику на текст Душка Радовића коју је изводио Драган Лаковић. Када је имао 16. година, послао је своју композицију „Песник мира“ , коју је певала Лола Новаковић, којом је Југославија требало да се представи на Евровизији 1968. 1976. његову композицију “ Бај, бај, бај“ извела је Бисера Велетанлић, на истом такмичењу али овога пута у Опатији. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1975 .

Као младић је наступао у групи Враголани, а затим у групи Сан. Његов најбољи пријатељ Предраг Јовичић Трта који је био пјевач групе Сан, погинуо је од струјног удара у току концерта у дворани Чаир у Нишу 1975. У знак сећања на њега, снимио је албум Успомене. Седамдесетих година 20. века је компоновао музику за химну фудбалског клуба Црвена звезда на текст Љубивоја Ршумовића: „Све што смо желели, све што смо хтели. То су нам дали, црвено-бели“. Његова пјесма „Хало, хало” у извођењу групе Аске представљала је Југославију на Песми Евровизије 1982. Његова песма „Принцеза” у извођењу Слађане Милошевић и Даде Топића, била је кандидат на југословенском избору за Песму Евровизије 1984.

Групу Балканика је основао 1998, а први концерт је одржан 26. јуна 2000. Са Балкаником је наступао на концертима широм света. Представљао је Србију на песми Евровизије 2018. у Лисабону, заједно са својим бендом; песма се зове Нова деца. Песма је ушла у финале Евровизије.

Блиц