Каплан: Подстицати вакцинацију до границе с присилом

2

Отпор према вакцинацији ослабиће када људима буде битније да заштите себе и своје најближе и када они који се противе буду у друштву осрамоћени због тога, каже Артур Каплан, професор на Њујоршком универзитету за портал Слободна мисао.

артур каплан
Фото: Танјуг / Christophe Ena, AP

Каплан, професор при Одсеку за биоетику и оснивач и управник Медицинског центра Ленгон Њујоршког универзитета, и један од водећих светских биоетичара, каже да је препорука стручњака да се не кажњава ако неко одбије вакцинацију и да приоритет морају имати они који ће вероватно умрети од вируса, пре свега стари, а потом они који остварују друштвени допринос, медицински радници и сличне струке.

Међутим, управо због заштите осетљивих група и запослени у неким занимањима морају се вакцинисати, каже Каплан за слободнамисао.рс.

„Ја сам за обавезну вакцинацију неких група, медицинских радника на пример, јер они болеснике могу изложити вирусу. Нема сумње да у САД-у треба вакцинисати и војску, то су милиони људи. Такође, морамо вакцинисати запослене у старачким домовима. Полиција, ватрогасци, радници у првој помоћи, сву су они врло изложени вирусу и морају бити вакцинисани. Исто важи за летачко особље и запослене у хотелима“, каже Каплан, јер то је најбржи начин да се поново крене с пословањем, да људи не буду нервозни када, на пример, треба да лете.

Говорећи о искуствима Њујорка, Каплан каже да медицинска сестра може, на пример, казати да неће да прими вакцину, али онда добија отказ: „Тако смо ми урадили у држави Њујорк, не прихватамо одбијање вакцина. Тако смо радили и када је реч о вакцинама против грипа, отпуштамо људе или их не запошљавамо“.

Каплан указује да приватни сектор примењује два начина за поспешивање вакцинације.

„Прво, постоји програм у Конектикату на неким местима да деле крофне ако примите вакцину или пак добијате слободан дан за вакцинацију. Други је начин ускраћивање коришћења. На многим улазима пише: нема уласка ако нисте вакцинисани, нема путовања авионом ако нисте вакцинисани. То није обавезно, већ се човек ставља пред избор: не мораш се вакцинисати, али ако нећеш не можеш путовати мојим авионом“, наводи он.

Артур Каплан / Фото: med.nyu.edu

Према његовом мишљењу, најбољи начин да се вакцинација поспеши јесу управо ускраћивање неких могућности за оне невакцинисане и друштвени одијум према њима:

„Ако довољно болница каже вакцинисали смо особље, а ви не можете посећивати пацијенте, мајке и рођаке ако нисте вакцинисани, не можете посећивати старе у старачним домовима, предвиђам да ће и сулуд отпор према вакцинацији нестати. Људи ће казати: нисте вакцинисали своју децу? Не желимо их у школи. У етичком смислу, људи ће бити осрамоћени“, закључује Каплан.

Слободнамисао.рс

2 Коментари

  1. Који смрдљиви фашиста.Надам се да човечанство неће дозволити доминацију ковид-фашистичких дегенерика. Толико изопаченог, неприродног, болесног, настраног, свет тешко да може да издржи.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.