Најзначајније откриће после Тутанкамонове гробнице – откривен „изгубљени златни град“ (ВИДЕО)

Египатска археолошка мисија потврдила је откриће „изгубљеног златног града“ на древноегипатском локалитету Луксор. Реномирани археолог Захи Хавас открио је 3.000 година стар град закопан под песком.

луксор
Фото: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Град потиче из доба владавине Аменхотепа Трећег, а наставио је да га користи краљ Тутанкамон.

„Многе стране мисије радиле су у овом подручју тражећи погребни храм Тутанкамона, јер су у близини откривени храмови Хоремхеба и Аја“, рекао је Хавас, додајући да те мисије нису успеле да нађу град.

Фото: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Описујући откриће као „највећи град основан у старом Египту“, Хавас је објаснио да је „изгубљени златни град“ устоличио један од највећих египатских владара Аменхотеп Трећи – девети краљ 18. династије који је Египтом владао од 1391. до 1353. године пре нове ере.

У то време град је био највећа административна и индустријска насеобина на западној обали Нила. Археолози су откопали неке од градских улица, куће, као и зидове висине три метра.

Фото: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

На открићу локалитета раде од септембра 2020. године. До сада су откопали добро очуван део града са кућама у којима су сачувани предмети из свакодневног живота.

„Откриће изгубљеног града је друго по важности археолошко откриће још од проналаска Тутанкамонове гробнице“, истакла је Бетси Брајан, професорка египтологије на Универзитету „Џонс Хопкинс“.

Додала је и да ће откриће помоћи да се расветли једна од највећих историјских мистерија – зашто су Ехнатон (Аменхотепов син) и Нефертити одлучили да се преселе у Амарну, локалитет који је представљао нову престоницу основану 1346. године пре нове ере.

Фото: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Ехнатон је потпуно раскинуо са традицијом свог оца и скоро читавим египатским политеистичким пантеоном, обожавајући само једног бога – Атона, једног од аспеката бога сунца Ра. Своје првобитно име Аменхотеп Четврти, променио је у Ехнатон, што значи посвећен Атону.

На новом локалитету пронађени су темељи и остаци три палате краља Аменхотепа Трећег, као и добро очувани административни и индустријски центар.

Пронађено је прстење, накит, скарабеји, шарене глинене посуде и цигле са жигом краља Аменхотепа, што је несумњиво датирало град. У јужном делу града откопана је пекара и многобројне пећи.

РТС / EGYPT MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES