Приштина тражи предмете из београдских музеја

Приштина – Директор Народног музеја Косова Ајет Љеци упутио је писмо директоркама Народног и Етнографског музеја из Београда и председнику САНУ, у коме тражи да се Приштини врате археолошки и етнографски артефакти, који се и даље чувају у Србији.

немањићи
Црква Богородице Љевишке у Призрену / Фото: Сенка Милош, Спутњик

У писму се директорке музеја Бојана Борић Брешковић и Тијана Чолак Антић, као и председник САНУ Владимир Костић, подсећају да имају обавезу да врате артефакте из археолошке и етнографске збирке са Косова.

„Иако су узети из колекције крајем 90-их година због привремене изложбе у централној Србији, уз обавезу да се врате, артефакти се и даље налазе у вашим уваженим музејима”, написао је Љеци у писму, преноси Танјуг.

Он наводи три обавезе Београда, а то су трансфер артефаката до изложбе и њихов повратак у музеј, поштовање Унескове конвенције о мерама забране и спречавања илегалног увоза и преноса власништва чија је Србија потписница и Анекс 5, члан 6 Ахтисаријевог плана који подразумева да Београд врати делове збирке позајмљене због изложбе.

Љеци наводи да се у београдским музејима налази укупно 1.247 артефаката из археолошке и етнографске збирке.

Народни музеј у Београду / Фото: А. Васиљевић

„Да бих испунио ову обавезу, предлажем оснивање радне групе састављене од представника четири музеја – Народног музеја Косова, Етнографског музеја Косова, Народног музеја у Београду и Етнографског музеја у Београду, као и међународних стручњака музеологије”, рекао је Љеци и додао да би њихов задатак био израда плана и надгледање процеса повратка свих артефаката у Приштину.

Политика