Вучић: Слике из домова потичу из времена Ђиласове владавине

Председник Александар Вучић изјавио је да ће Србија у складу са међународним правом и својим интересима одлучити када ће и да ли ће изместити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим.

александар вучић
Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Данас истиче рок из Вашингтонског споразума да Србија измести своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, а Вучић је одговарајући на питања новинара Н1, после обиласка градилишта у Београду на води, рекао да је разговарао са премијером Израела и да му је јасно рекао да у Белој кући није потписао заједнички документ са Албанцима са Косова и Американцима, него само са Американцима.

„Израел је у међувремену признао Косово, разговарамо са Американцима, и са ЕУ, и ми ћемо у складу са међународним правом, али и са интересима Србије, а ти интереси су промењени од тренутка кад је Израел признао Косово, доносити одлуке у будућности, поштујући пријатељство са Изреалеом, али поштујући и себе“, поручио је Вучић.

Судска пракса промењена у случају Станишића и Симатовића

Вучић се, одговарајући на питање Н1, први пут огласио о јучерашњој пресуди Хашког трибунала којом су некадашњи челници Службе државне безбедности Јовица Станишић и Франко Симатовић осуђени на по 12 година затвора.

„Мислим да је страховито важно да укажемо људима на чињенуцу да су у предметима Готовина и Маркач промењена правила и судска пракса. Наиме, тада је речено да мора да се види лични утицај, да мора да постоји акт, наређење, или било какво лично деловање у позиву на злочине. Тада су променили судску праксу. То је био начин и разлог да Готовина и Маркач, али и Перишић и првостепно Станишић и Симатовић буду ослбођени“, подсетио је Вучић.

Додао је да се новом пресудом Станишићу и Симатовићу судска пракса поново мења и враћа на старо што је, како је рекао, слика и прилика политичког деловања Хашког трибунала.

Слике из домова из периода кад је Ђилас био на власти

Коментаришући извештај о лошим условима боравка деце ометене у развоју у домовима, Вучић је рекао да су то слике из периода 2012. године, односно из времена када су земљом управљали „Драган Ђилас, Мариника Тепић и Вук Јеремић“.

„Те слике су језиве, заиста језиве, а ако се нису поправиле из тог периода, онда то иде на срамоту и нашем надлежном министарству“, рекао је Вучић.

Најавио је и могућност да лично посети установе за смештај деце ометене у развоју, и види у каквом стању та деца живе.

„Урадићемо све да се то (лоши услови) промени, иако имам уверавања надлежних да ствари стоје другачије“, казао је Вучић.

О разочараности Милене Поповић – ја сам разочаран

На питање Н1 да ли је разговарао са удовицом Оливера Ивановића Миленом Поповић пошто је напустила седницу Скупштине Србије јер, како је рекла, није желела да седи у истој просторији са Миланом Радоичићем, Вучић није директно одговорио, него је рекао како смо „ту жену нападали и представљали најгорим могућим речима, а после једне реченице треба да постане ваша највећа звезда“.

„Питали сте ме око разочараности Милене Поповић, ја сам разочаран приштинским органима и многима из међународне заједнице који нам нису доставили снимке и податке које смо тражили (…) Мене не интетресује ни кога критикујете, ни кога претварате у звезде, мене интересује истина“, рекао је.

Он је додао да је годинама слушао како је посредно укључен у убиство Ивановића и како је скривао неке чињенице око смрти Владимира Цвијана али да су то „најгоре лудости и теорије завере“.

црква светог гроба
Јерусалим/Фото: AP, Oded Balilty

Лично замолио Пиљу да обрише објаву о новинарима Нове

Говорећи о новом дневном листу Нова који издаје United media, Вучић је рекао да је Србија слободна земља у којој је слобода штампе загарантована и где свако има право да каже шта жели.

Казао је и да је лично замолио посланицу напредњака Биљану Пиљу да обрише објаву на Инстаграму у којој је новинаре Нове означила као домаће издајнике и стране плаћенике.

„Потпуно је непотребна, штетна и лоша била изјава гђе Пиље, и лично сам је замолио да тај пост склони. Зато што ако сми ми ти који смо с правом нападали оне који су спаљивали Весићеву књигу, и тиме се дичили зато што им се није допадао аутор, ја молим људе из највеће странке да не вређају новинаре, спаљују и секу. Не смемо да будемо слични онима који су Србију разорили“, поручио је Вучић.

Додао је и да је Пиља „вредан посланик и велики борац“, али да моли њу, као и све остале, да воде рачуна како се односе према онима који другачије мисле.

Позив медијима да не нападају Кривокапићеву децу

Вучић је, одговарајући на питања новинара, упитао представнике власти у Црној Гори да ли је Србија „нечим лоше задужила“ ту земљу, осим што јој је донирала вакцине против коронавируса.

„Они су дали војсци Косова 400 вакцина, којој то ништа не значи. Али су морали да дају војсци Косова, која је формирана супротно Резолуцији СБ УН 1244, да би понизили Србију“, казао је Вучић.

Он је навео да није Србија признала независност неког дела Црне Горе зарад евроинтеграција, него је та земља признала независност Косова.

Говорећи о наводима да су ћерке премијера Црне Горе Здравка Кривокапића после напада на њих у таблоидима блиским власти напустиле Србију, Вучић је рекао да је против таквих напада и позвао медије да пусте децу.

Грађани могу да очекују веће плате и пензије

Вучић је рекао и да грађани могу да очекују повећање плата и пензија уколико се настави тренутна стопа економског раста Србије.

Рекао је да је синоћ добио податке према којима дефицит Србије у првих шест месеци ове године није 190 милијарди динара, него 70 милијарди, али да није задовољан што неки министри, које је молио, нису спремили пројекте како би потрошили новац.

Рекао је и да јавни дуг неће премашити 60 одсто БДП-а, као што је и раније обећао.

Н1/Бета