ОРБАН ПЛАТИО ОГЛАС У ХРВАТСКОЈ У седам тачака се обрушио на Брисел, а у последњој јасно поручио: „СРБИЈУ ТРЕБА ПРИМИТИ У ЕУ“

0

Виктор Орбан опет је изазвао лавину коментара после потеза који је шокирао многе. У Хрватској он је платио оглас у ком пише: Србију треба примити у ЕУ.

виктор орбан
Виктор Орбан / Фото: Танјуг, АП

Како преноси хрватски Јутарњи лист, мађарски премијер платио је оглас у Вечерњем листу који носи назив „О будућности Еуропске уније“. Чудно је, како наводе хрватски медији, што премијер једне земље ЕУ плаћа и обајвљује оглас у другој држави ЕУ, јер то једноставно није пракса.

У плаћеном огласу се налази седам предлога иза којих стоји Мађарска, а те предлоге преносимо редом:

1. У Бриселу граде такву супердржаву за коју нико није дао овлашћење. Ми кажемо „не“ европском царству.

2. Интеграција је средство, а не сама себи сврха. Из Темељних уговора ЕУ треба брисати постављање циља „све тешње повезане уније између народа Европе“

3. Одлуке нека донесу изабране вође, а не међународни НВО-ови! Кажемо „не“ страним кадровима за наметање владавине права.

4. Снагу европске интеграције дају заједнички привредни успеси. Ако заједно не можемо бити успешнији него појединачно, онда је то крај Европске уније.

5. Следећа деценија биће раздобље опасних изазова: угрожавају нас масовне миграције и пандемије. Морамо заштитити људе у Европи.

6. Морамо вратити европску демократију. Европски парламент показао се слепом улицом: заступа искључиво властите идеолошке и институционалне интересе. Треба повећати улоге националних парламената.

7. Србију треба примити у чланство Европске уније.

виктор орбан
Фото: Оливер Хослет, ЕПА

Наравно, свака од ових тачака изазвала је оштре реакције јер је практично, Орбан у свом маниру „сахранио“ ЕУ која ге већ сматра проблематичним и одметнутим лидером јер он већ годинама напада Брисел и његове кључне потезе.

Због таквих је ставова Орбан је постао идол европских конзервативаца, тзв. суверениста и десничара, који тврде да их он представља у борби против федералне „супердржаве“ коју покушавају да створе европски либерали, левица, умерени и демохришћани.

Јутарњи лист

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.