Влада Црне Горе се спрема да гурне прст у око САД

0

Подгорица – Влада Црне Горе намерава да укине билатерални споразум са САД о имунитету.

споразум са САД

У том смислу из Владе је саопштено да је потребно наставити активности на основу обострано прихватљивог модела, како би се пронашле најприкладније административне процедуре за укидање тог споразума са САД.

То је наведено у Информацији о стању приступних преговора са ЕУ, која је усвојена на последњој седници Владе, а у делу документа о поглављу 31, које се односи на спољну и безбедносну политику, преноси портал ЦдМ писање Дана.

Додаје се да ће циљ те координације бити решење које је прихватљиво за све стране и које ће допринети успешном затварању дефинисаног мерила.

Црна Гора је са Сједињеним Америчким Државама у мају 2007. године потписала Споразум о статусу снага (СОФА), којим је регулисан привремени боравак америчких војника на црногорској територији.

Међутим, Европска унија је одмах критиковала потписивање таквог уговора о неизручивању америчких и црногорских држављана Међународном кривичном суду (МКС), наводећи да је у супротности са упутствима Брисела.

споразум са САД
Фото: Илустрација

Европска комисија је у својим извештајима о напретку Црне Горе у придруживању ЕУ истицала да Црна Гора треба да прилагоди споразум са САД о имунитету њених и америчких држављана пред Међународним кривичним судом ставовима Европске уније

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.