ОБНАВЉАЈУ ДОМ ОКА СОКОЛОВОГ: У Калетинцу код Гаџиног Хана ниче кућа Драгутина Матића, чувеног извиђача

0

Равно 50 година после смрти Драгутина Матића из Калетинца код Гаџиног Хана, чувеног извиђача из Првог светског рата познатијег као Око Соколово – његов дом ће поново оживети.

драгутин матић
Стари порушен, а нови ојачан гвожђем и цементом / Фото: Д. Алихоџић

Темељ од камена већ је подигнут, све је спремно да се радови наставе и да се сазида кућа од блата и сламе као што су то Матићи учинили пре више од 200 година.

Чекајући да буде реновирана, Матићева родна кућа је толико пропала да је морала бити порушена до темеља. Али, на истом месту, по узору на њу – у моравском стилу, увелико се зида иста таква за потребе будућег музеја у ком ће бити изложени експонати о ратничкој историји краја. Малобројни мештани Калетинца, готово напуштеног планинског села, радују се и помажу колико могу. Верују да ће дом Матића оживети село барем онолико колико их је чувени извиђач прославио.

– Велики је изазов саградити данас такву кућу јер смо навикли да користимо савремене материјале. У овом случају они нису пожељни и зато треба бити прави мајстор. Када је реч о темељу, основа је морала бити од гвожђа и цемента због стабилности и трајности, али се све то „сакрило“ каменом да би се сачувала аутентичност – прича нам на градилишту мајстор Владица Ивковић (40) из Драговља.

Он се са ортаком Бобаном Ранђеловићем прихватио овог захтевног посла и очекује да ће бити завршен за два месеца.

– Тренутно сам сам јер су сви отишли на стругару код Алексинца да спреме грађу за наставак радова. Кућа је морала бити порушена јер је била много пропала. Да се кренуло са њеним сређивањем раније можда би се и могла спасти. Али, када је будемо завршили биће идентична првој само много стабилнија – објашњава мајстор Владица.

Добро, вели, зна ко је био Драгутим Матић и поносан је што му је поверено да изнова гради дом знаменитог војника.

Куће око Матића су пусте, а прва комшиница је Лепка Филиповић (81) која је за потребе изградње мајсторима уступила струју. Код ње увек могу да наточе и хладну воду.

Изглед куће пре пола године / Фото: Д. Алихоџић

– Договорила сам се са синовима да им дамо струју. Лакше им је тако. И, само нека раде. Лепо смо живели са Матићима тако да су заслужили да учествујемо у реновирању њиховог дома. Мене је Благоје, Драгутинов син, запослио у „Србијатуристу“ у Нишу где сам дочекала пензију а онда се вратила у родно село. Нека долазе људи да виде ову лепоту – каже бака Лепка.

И остали мештани благонаклоно гледају на потез локлане власти да дом Матића оживи. Многи долазе добровољно да помогну мајсторима. Света Китановић је најмлађи у селу, има и трактор, а обезбедио је и камен за зидање.

– Остало нас је тридесетак и ова кућа је последња прилика да се село не угаси. Даћу све од себе да радови теку несметано – прича Света.

На надгробном споменику Драгутина Матића, који је такође запуштен, пише да је живео 82 године.

Фото: Самсон Чернов

Реконструисан пут

Заменик председника Скупштине општине Гаџин Хан, Славиша Ивковић, каже да је локална власт обезбедила 5,5 милиона динара за реновирање куће и да имају велика очекивања од будућег музеја јер је интересовање за лик и дело Драгутина Матића велико. Држава је, као што је и обећала, реконструисала пут од Доњег Душника до овог села.

Д. Алихоџић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.